Flam de taronja
Postres festives
A la cuina de Morera la festa mai s’acaba i seguim celebrant les Falles amb un flam de taronja. Aquesta recepta, l'acompanyarem amb una crema de torró i mistela de Teulada, molt valencià i molt refrescant.
Pren nota!
Ingredients
- 500 ml de suc de taronja
- 200 g de sucre
- 125 ml d’aigua
- 7 rovells d’ou
- 1 ou sencer
Per al caramel:
- 150 g de sucre
- 60 ml d’aigua
- Suc de llima
Per a la crema de torró:
- 200 g de torró blanet
- 20 ml d’aigua
- 1 taronja
- Mistela de Teulada
Elaboració
- Fem un caramel amb sucre, aigua i suc de llima.
- Per al flam, bollim el suc de taronja amb el sucre i una miqueta d’aigua.
- Hi afegim l’aigua, ho deixem coure i ho reservem.
- Batem l’ou sencer amb els rovells i hi afegim el suc de taronja.
- Untem les flameres amb el caramel i les omplim amb la mescla.
- Ho enfornem al bany de maria a 165 °C durant 50 minuts, aprox.
- Triturem el torró amb aigua, mistela i ratlladura d’una taronja.
- Servim la crema i, damunt, hi posem el flam.
A tindre en compte
Esta pot semblar una recepta senzilla, però no ho és, ja que el flam no porta ni llet ni nata, i això el fa més delicat de quallar. Hem de tindre en compte:
- Com que es tracta d’un bany de maria, hem de posar el forn a una temperatura mitjana (165 °C), ja que volem que siga l’aigua que envolta les flameres el que coga els flams. Així i tot, es tracta d’una temperatura que pot daurar en excés la part superior dels flams. Per a evitar-ho (o per a controlar-ho), podem tapar la safata amb paper d’alumini.
- L’aigua que li posem al bany de maria ha de ser una aigua tan calenta com siga possible, si no, retardarem la cocció.
- Cada forn és un món i no podem refiar-nos al 100% dels temps que donem. El millor és introduir un furgadents finet per a vore quan està el flam ja quallat.
- Si veiem que el palet ix net, però que el flam “tremola” en excés, podem apagar el forn i deixar els flams dins durant 15 minuts més amb el forn apagat perquè acaben de compactar-se, sense risc que se’ns cremem per dalt.