Filets russos
Un tast de Rússia
Cuinem filets russos, una recepta que, a diferència d’altres plats, com l’ensaladilla, que es diuen russos però no són russos, aquesta sí que ho és.
No t'oblides dels ingredients!
Ingredients
- 500 g de carn mixta picada
- 100 g de ceba congelada
- 1-2 mozzarelles de búfala
- 2-4 ous
- Pa ratllat d'all i julivert
- Julivert fresc
- Pebre negre
- Sal
Per a la salsa de tomaca:
- 700 g de tomaca fregida
- 250 g de pésols congelats
- 200 g de formatge per a gratinar
Elaboració
- Barregem la carn amb la ceba, el pa ratllat i ho salpebrem.
- Hi afegim els ous, julivert picat, ho mesclem bé i en formem uns filets.
- Omplim els filets de rodanxes de mozzarella i els tapem amb més carn.
- Fregim els filets i els reservem.
- Per a la salsa, coem la tomaca fregida amb els pésols.
- En una cassola, posem la salsa i, damunt, els filets.
- Ho empolvorem amb formatge i ho gratinem al forn.
L'origen
Les cuines dels nobles russos van estar dirigides durant el segle XIX per reconeguts xefs francesos que van crear diverses receptes de fusió russofrancesa. Aquesta procedeix concretament del bitoc, una preparació amb carn picada de boví, mantega i molla de pa, enfarinada, fregida i servida amb una salsa de nata agra.
Els bitoques à la russe van passar als receptaris espanyols de l'època amb el nom de filets a la russa, pastissets russos o xulles russes. Durant els primers anys del franquisme, als menús de l'exèrcit espanyol el filet rus va passar a dir-se filet imperial o alemany.