Escabetx de sardines

Fàcil
20 minuts
4 persones

Obriu finestres, que hui cuinem sardines!

Escabetx de sardines
Escabetx de sardines
17 d'agost 2022 - 20:00

L'escabetx és una elaboració molt antiga amb vinagre amb la qual es buscava conservar l'aliment ja cuinat. Diuen que l'escabetx ens acompanya des del temps dels romans, per això en la zona de Sagunt i del Camp de Morvedre hi ha tant de costum de fer-ne. Apuntem els ingredients!

  • 1 quilo de sardines
  • 4 alls
  • 1 ceba
  • 1 carlota
  • 2 fulles de llorer
  • Pebre en gra
  • Pebre roig
  • Farina
  • 100 ml d'oli d'oliva
  • 1 copa de vi blanc
  • 100 ml de vinagre de poma
  • Aigua
  • Sal
  1. Llevem les escates i els lloms de les sardines i ho reservem en aigua.
  2. Sofregim la ceba, els alls i la carlota.
  3. Incorporem el llorer i els grans de pebre i ho ofeguem.
  4. Hi afegim el pebre roig i l'ofeguem.
  5. Incorporem el vi blanc i deixem que s'evapore l'alcohol.
  6. Afegim el vinagre, l'oli i una miqueta d'aigua i ho deixem coure.
  7. Assequem bé les sardines, les salem, les passem per farina i les fregim durant uns segons en oli ben calent.
  8. Incorporem les sardines a l'escabetx i ho deixem coure durant dos minuts.
  9. Retirem l'escabetx del foc i ho deixem refredar.

Valors nutritius

La sardina és el peix blau més popular. L'aportació d'omega-3 quasi cobreix el 100% dels objectius nutricionals diaris recomanats (Fundació Espanyola de la Nutrició).

Com ho feien els romans?

Els romans solien preparar un xarop amb vinagre, sal i mel per a conservar les potes o els budells de vedella cuits. Afegir-li pebre roig o safrà ja va ser una aportació andalusina a la tècnica.

També et pot interessar