Coquetes dolces de cacaus

Fàcil
45 minuts
4 persones

No sempre han de ser salades

Coquetes dolces de cacaus
Coquetes dolces de cacaus
04 d'abril 2023 - 19:59

Preparem coquetes dolces de cacaus. Les coquetes de cacaus són tradicionals en moltes de les nostres comarques, però normalment són salades. No obstant això, hui les farem ben dolcetes. Aquesta recepta en concret ens ve de la Canal de Navarrés.

Per a fer-les, necessitaràs:

 • 200 g de cacaus crus pelats
 • 250 g de sucre
 • 100 g de farina
 • 8 g de rent químic
 • 4 ous
 • 1 llima
 • Canella
 • Neules
 1. Piquem els cacaus i els reservem.
 2. Separem les clares i les batem a punt de neu.
 3. Hi incorporem el sucre i ho acabem de muntar.
 4. Batem els rovells i hi afegim canella i ratlladura de llima.
 5. Agreguem esta mescla a les clares muntades.
 6. Barregem el rent amb la farina, ho incorporem també i ho mesclem tot amb cura.
 7. Hi afegim els cacaus i ho barregem.
 8. Escampem la massa per damunt de les neules.
 9. Hi afegim cacaus sencers per damunt i ho enfornem a 180 ºC durant 20 minuts, aprox.

El cacau

El cacau és originari de Sud-amèrica i s’introduí a Europa per València. A finals del segle XVIII figurava entre les plantes del jardí botànic que l’arquebisbat de València tenia a Puçol. Al voltant d’aquesta època començà a estendre’s el cultiu perquè eren molt adequats per a la terra i el clima.

Hi ha diverses varietats locals de cacau valencià (collaret, cacau moro, cacaua) i el seu cultiu a les nostres terres va ser tan abundant fins a la dècada dels setanta del segle XX que fins i tot hi havia un grup mundial de varietats de cacau conegut com ‘València’. Amb posterioritat, l'exportació massiva de cacau estranger enfonsà els cultius valencians i van quedar per a autoconsum. El collaret té dos grans i la corfa es fa estreta entre gra i gra, i la cacaua té tres grans.

En l'actualitat, hi ha iniciatives de recuperació de les varietats autòctones amb llavors antigues de cara a la comercialització, perquè, encara que puguem veure als mercats el producte anomenat “collaret” o “del terreny”, no vol dir que siga cacauet valencià, ja que el poc que s'hi cultiva no es comercialitza a gran escala.

També et pot interessar

stats