Casca de Reis

Intermedi
3 hores
4 persones

Amb José Vicente Galán

Casca de Reis
Casca de Reis
04 de gener 2024 - 20:05

El tortell de Reis ha eclipsat la tradicional casca valenciana, però són molts els forners de tota la Comunitat Valenciana que no han deixat de fer casques i que reivindiquen este dolç perquè ocupe el lloc que es mereix als nostres forns. És el cas de José Vicente Galán, que ens porta aquesta recepta.

  • 500 g d’ametla molta fina
  • 400 g de sucre de llustre
  • 30 ml de clares d’ou
  • 100 g de glucosa
  • 60 g de sucre invertit

Per al rovell dur:

  • 200 g de rovell d’ou
  • 140 g de sucre

Per a la glaça reial:

  • 50 g de sucre de llustre
  • 1 clara d’ou
  • ½ llima
  1. Pastem les clares amb la glucosa i els sucres.
  2. Hi afegim l’ametla i ho seguim pastant.
  3. Ho deixem reposar dos hores.
  4. Coem els rovells amb el sucre.
  5. Batem els ingredients de la glaça reial.
  6. Estirem el massapà i ho farcim amb el rovell dur.
  7. Ho enrotllem i li donem forma de serp.
  8. Ho pintem amb rovell d’ou i ho enfornem a 250 °C.
  9. Ho decorem amb la glaça reial.

Una antiga tradició

Els orígens de la casca, possiblement, es remunten a molt abans de l'arribada de Jaume I. Al Llibre de Coch (el primer receptari imprés en valencià, de l'any 1520) ja apareix la recepta de la casca, encara que la seua identificació amb la festivitat dels Reis se suposa posterior al segle XVIII.

És una delícia a base de massapà que combina moniato o carabassa, ametla molta, rovell confitat i sucre, i que, segons la casa o el forn, se l'incorpora canella, merenga o ratlladures de llima o taronja. La casca de reis crida l'atenció per la seua forma de serp, o d’anell, sobretot entre els més menuts. De fet, la tradició marca que siguen els padrins els que la regalen als fillols el dia de Reis.

També et pot interessar

stats