Carxofes a la romana amb paté toscà

Intermedi
1 hora
4 persones

Amb Alba Esteve

Carxofes a la romana amb paté toscà
Carxofes a la romana amb paté toscà
12 de maig 2023 - 19:59

Elaborem un plat mig italià-mig valencià de carxofes a la romana amb taronja i paté toscà. Podríem dir que es un resum de totes les vivències culinàries de la xef Alba Esteve, que ens porta aquesta recepta.

Pren nota!

  • 8 carxofes
  • 250 g de “ricotta”
  • 50 g de llet
  • 100 g de suc de taronja 
  • 1,5 g d'agar-agar
  • 1 taronja
  • 2 alls
  • Sal en escates
  • Pols de taronja
  • Llesques de pa cruixent
  • Aigua
  • Oli OVE
  • Sal

Per al paté:

  • 500 g de fetgets de pollastre
  • 60 g de pernil
  • 30 g de farina
  • 20 g de tàperes
  • 500 ml de llet
  • 5 anxoves en oli
  • 1 ceba
  • 1 llima 
  • 2 alls
  • Llorer
  • Oli OVE
  1. Coem els cors de carfoxa amb aigua, oli, sal, uns allets i tapats amb paper d’alumini.
  2. Per al paté, fregim la ceba amb uns allets.
  3. Hi afegim el pernil, les tàperes, les anxoves i el llorer.
  4. Hi incorporem els fetgets, unes pells de llima i ho deixem coure.
  5. Hi afegim farina, ho removem i hi incorporem la llet.
  6. Ho deixem coure una mitja hora, retirem el llorer i hi afegim suc de llima.
  7. Ho triturem i ho reservem en una mànega pastissera.
  8. Fem una crema triturant la “ricotta” amb una miqueta de llet.
  9. Bollim suc de taronja amb l’agar-agar, ho triturem i ho reservem en una mànega pastissera.
  10. Servim una base de crema de “ricotta” i la carxofa damunt.
  11. Hi afegim punts de paté, punts de gel de taronja i pols de taronja.
  12. Ho amanim amb oli i sal i hi posem les llesques de pa.

Nutrició: carxofa

És un potent diürètic que, a més, ens ajuda a reduir el colesterol. Entre els seus components, a més de l'aigua, destaca la inulina, un tipus de fructosa que li confereix uns particulars matisos dolços; no obstant això, és apta per a diabètics. Les propietats depuratives i digestives de la carxofa es deuen també al seu elevat contingut en fibra. També es recomana consumir-ne per a les malalties de fetge i vesícula a causa de la presència de la cinarina, un àcid que afavoreix l'eliminació de substàncies de rebuig.

S'utilitza molt en les dietes perquè té menys d'un 1% de greix i poca quantitat d'hidrats, per tant, té un valor calòric molt baix. Ajuda molt en la digestió dels greixos i eixa qualitat és, precisament, la que es confon moltes vegades amb la seua capacitat de “cremar greixos”, però no són processos equivalents: ajuda en la digestió dels greixos que es consumixen alhora que es menja carxofa, no dels que ja estan al cos.

No és recomanable per a xiquets menors de tres anys, ja que pot provocar-los indigestió. Tampoc és recomanable per a persones amb síndrome de l'intestí irritable, malaltia de Crohn, hiperpermeabilitat intestinal o altres malalties que estiguen relacionades amb ventre unflat, flatulència o disbiosi intestinal. Les persones que siguen propenses a tindre pedres al renyó han de consumir-ne responsablement si el metge especifica que han d'abaixar els nivells d'oxalats. Si no és així, no hi ha cap problema per a consumir-ne.

També et pot interessar

stats