Arròs rossejat torrentí (cassola de Sant Blai)

Fàcil
50 minuts
4 persones

“Per Sant Blai, ni ceba ni all”

Arròs rossejat torrentí (cassola de Sant Blai)
Arròs rossejat torrentí (cassola de Sant Blai)
02 de febrer 2023 - 19:59

Vos proposem un arròs rossejat, també conegut a Torrent com cassola de Sant Blai. Un arròs al forn molt peculiar i també molt desconegut. Per això estem ací, per a divulgar el nostre patrimoni gastronòmic.

Anota els ingredients!

  • 350 g d’arròs
  • 200 g de carn de putxero (pollastre i vedella)
  • 125 g de cansalada entreverada
  • 125 g de cigrons cuits
  • 1 l de caldo de putxero
  • 2 botifarres de ceba
  • 2 tomaques
  • 1 creïlla
  • 1 cabeça d’alls
  • Pebre roig
  • Safrà
  • Sal

Per a les pilotes salades:

  • 250 g de magre de porc picat
  • 25 g de cansalada picada
  • 50 g de sagí
  • 200 g de pa ratllat
  • 2 rovells d’ou
  • Fetge de pollastre
  • Pinyons
  • Canella
  • Julivert
  • Pebre negre
  • Sal

Per a les pilotes dolces:

  • 100 g d’ametla molta
  • 25 g de cansalada picada
  • 50 g de sagí
  • 200 g de pa ratllat
  • 200 g de sucre
  • 2 rovells d’ou
  • Pinyons
  • Canella
  • Anou moscada
  • Ratlladura de llima
  1. Mesclem bé els ingredients de les pilotes dolces, en fem porcions allargades i les reservem.
  2. Barregem tots els ingredients de les pilotes salades, en formem boletes i les reservem.
  3. En una olla, sofregim bé les carns.
  4. Hi afegim aigua, els cigrons i ho deixem coure uns 45 minuts, aproximadament.
  5. En una cassola de fang, sofregim la botifarra i la cabeça d’alls.
  6. Hi afegim prebre roig i la tomaca ratllada.
  7. Hi incorporem el safrà, l’arròs i el sofregim una miqueta.
  8. Hi agreguem les carns i els cigrons cuits, la creïlla i la tomaca a rodanxes i les pilotes dolces i salades.
  9. Hi aboquem el caldo i ho enfornem a 200 graus durant 40 minuts, aprox.

Torrent i Sant Blai

Aquest plat és típic de la localitat de Torrent, a la comarca de l’Horta Sud, i se sol preparar allí el dia de la festivitat de Sant Blai (3 de febrer). Hi ha fins i tot un concurs per a professionals organitzat per l’associació Cassola de Sant Blai que se celebra tots els anys, el Concurs d’Arròs Rossejat Torrentí. És una recepta de reaprofitament que s’elabora majoritàriament amb les restes del putxero. Com que les carns importants solen desaparéixer el primer dia, la tendència va ser reforçar la cassola amb les pilotes i l’embotit. Com a bon plat tradicional, cada família té la seua manera de cuinar-lo, i la recepta es transmet de mares a fills.

A Torrent hi ha qui posa les pilotes dolces en la cassola entre els trossos de cansalada, a manera de barrera, perquè el greix que va soltant esta es continga amb la dolçor de la pilota i no passe de ple a l'arròs. Hi ha molta gent que les col·loca a mitjan cocció de l’arròs perquè no es cremen, i hi ha qui les preferix ben rossejadetes. La pilota salada hi ha qui la compra ja feta a la carnisseria i l’anomenen buloquet (se suposa que per anar embolicada amb budell o mantellina). Encara que es poden distingir a simple vista, les pilotes dolces se solen fer amb la forma més allargadeta i les salades més redonetes, per a diferenciar-les millor.

També et pot interessar

stats