Arròs melós amb fenoll

Intermedi
50 minuts
4 persones

“Mal de renyons, cataplasmes de fenoll”

Arròs melós amb fenoll
Arròs melós amb fenoll

Recepta típica de la comarca de la Ribera Alta, zona on este producte té molta implantació i s’utilitza molt a la cuina. Els habitants de Polinyà de Xúquer són coneguts amb el malnom de "fenolls". Conten que, abans, els polinyaners es clavaven en terme d'Albalat a fer fenoll, on arribava encara l'albufera, i els d'Albalat els deien: «Què? Fent herba per als conills?» a la qual cosa responien els polinyaners: «No, és que sabíem que hui féieu arròs i hem vingut a caçar-vos rates».

Apuntem els ingredients!

  • 400 g d’arròs
  • 50 g de fenoll
  • 150 g de faves tendres
  • 200 g de bledes
  • 200 g de carxofes
  • 150 g d’abadejo dessalat
  • 1 manoll d’alls tendres
  • 2 tomaques
  • 1 all
  • Safrà
  • Aigua
  • Oli OVE
  • Sal
  1. Sofregim un allet sec amb els alls tendres.
  2. Hi afegim la resta de verdures.
  3. Hi incorporem la tomaca i ho sofregim tot bé.
  4. Ho cobrim amb aigua i ho deixem coure uns 20 minuts.
  5. Hi incorporem l’abadejo i el safrà.
  6. Hi afegim l’arròs i ho deixem coure.
  7. Controlem el foc perquè l’arròs quede melós.

El fenoll

  • El fenoll és una planta comestible molt apreciada a la Mediterrània, que a més té moltes propietats medicinals. A la Comunitat Valenciana, s’utilitza per a fer envinagrats, adobs i salses, ja que aporta un aroma anisat i dona molta personalitat als plats. També és un ingredient habitual per a aromatitzar les olives.
  • El fenoll es pot prendre en infusió; cru, tallant el bulb en rodanxes fines i afegint-lo a les amanides, encara que combina a la perfecció amb plats de peix. 
  • Les llavors de fenoll s’usen seques i són molt usuals per a preparar pans, coques o galletes. També es poden moldre per a elaborar curris. Un plat molt típic de la cuina valenciana és el perolet de faves amb fenoll.

També et pot interessar

stats