Allipebre

Fàcil
40 minuts
4 persones

Un dels tòtems de la nostra gastronomia, juntament amb la paella

Allipebre
Allipebre
19 d'agost 2022 - 20:00

L'allipebre d'anguila, o allipebre a seques, és un dels tòtems de la nostra gastronomia, juntament amb la paella i tres o quatre plats més.

A Catarroja s'organitza un dels concursos gastronòmics d'allipebre més antics d'Espanya, des del 1971, que reuneix cada any més de 3.000 assistents. Pot participar-hi qualsevol persona, sempre que ho faça amb els ingredients tradicionals, amb llenya i en perol de ferro. A la pedania del Palmar també es du a terme un concurs.

  • 1 kg d'anguiles
  • 500 g de creïlles
  • Alls
  • 3 vitets secs
  • Pebre roig
  • Aigua

Per a la picada:

  • Ametles fregides
  • 2 claus
  • Canella
  • Pebre negre en gra
  • Julivert
  • 2 alls
  • Una llesca de pa
  • Sal
  1. Fregim una llesca gran de pa i la reservem.
  2. A continuació, fregim els alls sense pelar-los, acompanyats dels vitets.
  3. Retirem un parell d'alls i hi afegim el pebre roig.
  4. Abans que es creme el pebre roig, hi afegim l'aigua calenta.
  5. Hi aboquem les anguiles netes i trossejades i tapem la cassola.
  6. Quan alce el bull, incorporem les creïlles trencades i deixem que coga.
  7. En un morter, piquem els ingredients de la picada amb els dos alls que hem reservat i ho afegim quasi al final.

Com netejar anguiles?

Encara que l'anguila se sol vendre ja neta i tallada, és una garantia de frescor que ho facen davant el client. Si tenim la sort que ens regalen unes anguiles, cal saber com netejar-les i poder fer-ho a casa. És important guisar-les com més fresques, millor.

En primer lloc, amb l'ajuda d'un ganivet gran i esmolat, tallem el cap per darrere de les "orelles". Fem un primer tall per darrere en la base del coll per a trencar l'espina, però sense tallar completament el cap.

Fem el següent tall per davall del melic de l'anguila, fins a arribar a l'espina, sense trencar-la. Després fem un altre tall igual quatre centímetres més avall. En teoria, és perquè deixe de moure's.

A continuació, obrim la part del ventre i retirem els budells. Finalment, tallem en trossos al gust. No s'han de rentar amb aigua.

Es recomana posar-les dins del congelador uns minuts abans per a atordir-les i que siga més fàcil netejar-les.

També et pot interessar