'Anar de taretes', les tapes típiques de l'Alcoià i el Comtat

L'original proposta d'excursió gastronòmica de 'La cuina de Morera' per a coneixer territori i gastronomia

Ens n'anem de taretes? / À Punt Mèdia

Probablement, no has sentit mai parlar de les taretes. És el nom que reben un conjunt de tapes, a les comarques de l’Alcoià i el Comtat. Uns menjars amb una denominació única i desconeguda en altres zones de la Comunitat Valenciana. Uns singulars menjars que d'un tast permeten tastar diversitat de productes i sabors.

Com ha explicat el cuiner alcoià David Sandín al programa La cuina de Morera, “les taretes més tradicionals són la pericana, l’abissini (ou arrebossat i fregit), el garibaldino i les espardenyes —que solen fer-se amb sardina fresca o l’aladroc, que passen per farina i després les arrebossen—, que reben el nom per la similitud a la sola d’una espardenya”. 

Pel que fa a la pericana, es prepara amb pimentó roig sec fregit —que a Alcoi s'anomena bajoca—. En fregir-lo, s’incorpora all i bacallà sec i un bon oli d’oliva, “i al final és com un mullador”, ha dit David Sandín, del restaurant Sant Francesc 52 d’Alcoi.  

“Les taretes més tradicionals són la pericana, l’abissini, el garibaldino i les espardenyes" David Sandín - Cuiner

El garibaldino és una gamba roja, arrebossada i fregida. El nom, ha explicat, ve d’un comandant italià anomenat Garibaldi, a causa de la semblança de l'aspecte final de la gamba amb la vestimenta d’aquell militar. A més de ser una bona excusa per a fer turisme gastronòmic, és la solució per a tastar molts productes en una quedada amb amics. “Si te'n vas de taretes, no menjaràs un plat principal, la gent menjarà de taretes”. A tastar diversitat de plats. 

Coneix de la mà de David Sandín com es preparen:

També et pot interessar

stats