Especial #DeRuta: 3 rutes compatibles amb el confinament perimetral

Àngel Cantero i Jordi Company plantegen gaudir de la naturalesa sense eixir d’Alacant, València i Castelló.

Especial #DeRuta: 3 rutes compatibles amb el confinament perimetral
Especial #DeRuta: 3 rutes compatibles amb el confinament perimetral

Alacant, València i Castelló tornaran a tancar-se hui amb pany i clau a les 15:00 h de la vesprada com a mesura per a contindre la pandèmia. El confinament perimetral limita la mobilitat fora del terme municipal, però no impedeix prendre l’aire i vagarejar per les principals artèries de les grans ciutats valencianes. Això sí, amb mascareta i totes les mesures de seguretat adients.

Àngel Cantero i Jordi Company, col·laboradors habituals de De ruta al magazín radiofònic El dia À Punt, han preparat tres rutes per les tres capitals de província (Alacant, València i Castelló) aprofitant que durant els caps de setmana tenen confinament perimetral.

Alacant

Els nostres intrèpids aventurers ens recomanem una ruta per la platja del Postiguet i el centre històric que acaba al castell de Santa Bàrbera. La platja del Postiguet, en ple centre de la ciutat d’Alacant, als peus del castell de Santa Bàrbera i al costat del famós passeig de l’Eslanada, és ideal per a fer una passejada, deixar que els xiquets es divertisquen amb els jocs infantils, prendre una miqueta el sol de febrer o quedar-se embovat mirant la mar. Aquesta acollidora platja està justament als peus del castell de Santa Bàrbera i del meravellós centre històric, on es pot passejar per l’Ajuntament, el Teatre Principal, el Mercat Central i, amb una miqueta més de ganes de caminar, es pot també arribar a la plaça de bous, l’Auditori de la Diputació d’Alacant i acabar esta xicoteta ruta a la plaça de la Misericòrdia.

Vista nocturna del castell Santa Bàrbera (Alacant)

El castell de Santa Bàrbera, el més reconegut d’Alacant, està situat al cim de la muntanya Benacantil, a 166 metres d’altitud. És una de les fortaleses medievals més grans d’Espanya, des de la qual s’albira a la perfecció la badia d’Alacant. Es pot visitar tots els dies de 10:00 h a 19:30 h i, com tot, també té restriccions per la Covid-19. S’ha de reservar cita per a la visita, ja que és imprescindible tindre presents quins són els itineraris transitables i les normes de seguretat que s’apliquen al recinte. Recordem que l'entrada és gratuïta.

València

Amants de la natura, els nostres excursionistes recomanen una ruta integral per la devesa dins del parc natural de l'Albufera, que comença al Perellonet i acaba al passeig marítim de Pinedo. Una bambolla verda de bosc mediterrani i dunes de sorra amb deu quilòmetres de longitud, abraçada per l'Albufera i el mar Mediterrani.

Llevar-se les sabatilles i pujar-se els camals del pantalons per a passejar per la vora de la mar és un dels plaers que la pandèmia encara no ens ha pogut arravatar. En aquest trajecte fem també parada a la platja de la Devesa del Saler, coneguda durant un temps com la platja de la Malladeta, és en una de les millors platges de València, solitària i quasi verge. Sorra fina i daurada i un tresor autòcton: les grans dunes litorals i mallades (depressions interdunars) que protegeixen un l'ecosistema.

Els camps d’arròs i les antigues séquies o canals que servien per a la pesca de l'anguila són una marca de les nostres arrels que podem admirar també en aquesta ruta. Sense oblidar un altre dels impressionants atractius: el mirador de la gola de Pujol, un dels tres canals que connecta l’Albufera amb el mar Mediterrani. Un extraordinari lloc per a obtindre una panoràmica de la llacuna durant tot l’any on, a més, és fàcil trobar una gran quantitat d’avifauna. Sense dubte, un paratge on albirar una de les millors posades de sol del territori. El final de la ruta arriba fins al passeig marítim de Pinedo i els nou molls del port de València.

Devesa del Saler dins del P.N. de l'ALbufera (València) / Angel Cantero

Castelló

Plantegem una ruta per tota la ciutat, començant des de la mateixa plaça Major, on podem trobar l’Ajuntament o Palau Municipal i visitant altres espais històrics tan característics de Castelló com és el parc de Ribalta, el Planetari, l’emblemàtic fanal construït l’any 1929, i l’edifici de Correus, situat entre la plaça de Tetuan i l’avinguda del Rei en Jaume, construït per Demetri Ribes i Joaquim Dicenta, i tot un exemple d’arquitectura modernista.

Es pot fer una volta també per la catedral de Santa Maria, que va ser destruïda durant la Guerra Civil Espanyola de 1936 i enderrocada en la postguerra. De la seua antiga construcció hui dia només queden dos portals laterals. Un altre edifici religiós com és la basílica del Lledó que, encara que es troba un poc lluny del centre històric, no deixa per això de ser urbana. L’ermita ha patit contínues ampliacions i millores, i l’actual façana pertany al segle XVI. I, per descomptat, si estem a Castelló hem de parar-nos fer una visita al Fadrí, sense dubte, l’emblema de la Ciutat. El Fadrí està catalogat com a bé d’interés cultural i figura inscrit en el patrimoni nacional i en el patrimoni cultural de la Generalitat.

El Fadrí és un dels edificis més emblemàtics de Castelló.

Natura, cultura, història. Tres propostes segures que suposen una ocasió per a redescobrir els nostres tresors autòctons. Tan prop i, de vegades, tan desconeguts per a alguns.

També et pot interessar

stats