Isabel Sola: “És possible infectar-se quan la vacuna encara no ha tingut temps de donar resposta"

6 min.
12

La codirectora del laboratori de coronavirus del CSIC, Isabel Sola, ha afirmat aquest divendres que els contagis després de rebre la primera dosi de la vacuna poden donar-se, "quan la vacuna encara no ha tingut temps de donar resposta". L'experta en coronavirus ha explicat en el programa A la Ventura, de la televisió d’À Punt Mèdia, que són necessàries almenys dues o tres setmanes perquè hi haja resposta immune que protegisca des que s'administra la vacuna. Així es que, ha indicat, en aquest interval és possible infectar-se i desenvolupar símptomes. Sola ha aclarit que en principi no és un obstacle per al funcionament de la vacuna, sinó que una nova infecció funciona com "una nova dosi" per al sistema immune i permet enfortir-lo.

Isabel Sola i el seu equip estan desenvolupant la seua pròpia vacuna contra la Covid-19 al laboratori del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC. Segons ha declarat l'experta, s'espera poder començar els assajos clínics amb humans durant el 2021. Encara que la seua candidata no està tan avançada com altres, Sola ha manifestat que espera que l'experiència de l'equip –de més de 30 anys en coronavirus– ajude a completar amb èxit el procés. De fet, l'experta ha assenyalat que el CSIC ha construït vacunes molt similars per a altres coronavirus humans per a les quals han aconseguit en models animals una eficàcia que fins ha arribat al 100%. Aquest percentatge, que en termes científics s’anomena immunitat esterilitzant, implica que la resposta immune és tan potent que impedeix infectar-se a la persona que es vacuna. Sola confia que la vacuna que estan desenvolupant puga tindre avantatges en aquest aspecte, ja que de moment cap vacuna ho ha aconseguit per a la Covid-19.

Les primeres dosis de la vacuna de Moderna ja s'administren a la Comunitat Valenciana i la segona dosi de la de Pfizer començarà a administrar-s'hi la setmana que ve. Durant la participació en el programa A la Ventura ha explicat les principals diferències de Pzifer i Moderna amb la vacuna d'AstraZeneca, que rebrà la llum verda de l'Agència Europea del Medicament a final de mes.

En relació amb els avantatges d'AstraZeneca, ha destacat la menor complexitat per a la producció i logística, així com el menor cost de producció. Des del punt de vista de l'eficàcia, l'experta ha destacat que, si bé els nivells arriben al 90% en els assajos clínics entre les persones de 55 anys o menys, en les persones majors els resultats preliminars han sigut menys eficaços. Per aquest motiu, la biòloga ha apostat per administrar a les persones majors vacunes que han demostrat ser eficaces en aquest grup d'edat.

stats