Daniel Juan (arxidiòcesi de València) sobre els abusos sexuals: "Gràcies a À Punt hem pogut conèixer un cas més"

Segons el director de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes d'Abusos Sexuals de l'arxidiòcesi de València, la seua oficina no té hui dia "cap denúncia formal"

Daniel Juan (diòcesi de València): "Gràcies a À Punt hem pogut conéixer un cas més” / À Punt Mèdia

En relació amb els últims casos coneguts de noves víctimes d'abusos sexuals dins de l'Església, Daniel Juan Tortosa, el director de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes d'Abusos Sexuals a l'arxidiòcesi de València, en declaracions al programa A la Ventura, ha dit que en aquest moment, a l'oficina, "de denúncia formal, no en tenim cap."

En aquest sentit, el director de la citada oficina —creada ara fa dos anys— ha volgut puntualitzar que "el que estem fent és recopilar dades que ens arriben de mitjans de comunicació, últimament d'El País, per la qual cosa hem contactat amb ells i ens han passat la informació. També, gràcies a la col·laboració d'A Punt, fa dos dies vam conéixer la notícia d'aquesta persona [Imma García] i us vam demanar la informació i el contacte".

Daniel Juan Tortosa, durant l'entrevista
Daniel Juan Tortosa, durant l'entrevista / À Punt Mèdia

Les víctimes tenen por a denunciar?

Preguntat si considera que les víctimes tenen por a denunciar ha dit: "Jo no sé si tenen por, el que sí que sé és que tenim les portes obertes. Tenim tots els mitjans per a fer-los costat. Però per a estar al costat de les víctimes, necessitem saber qui són, poder contactar amb elles i poder ajudar les persones".

Pel que fa als mecanismes que estan en marxa per a controlar i previndre aquests casos, Daniel Juan Tortosa, en primer lloc, ha recordat que aquesta oficina naix per manament del papa Francesc, fa ara tres anys, el 2019. "La diòcesi de València va ser la primera que la va posar en marxa en tot Espanya i aquest febrer (2022) fa dos anys que està funcionant".

Si s'han comés abusos, no diguem abusos 'de l'Església', parlem d'abusos 'dins de l'Església'. Perquè si una persona d'una família comet un abús, jo no diria que aquesta família és abusadora, diria que la persona és abusadora, amb noms i cognoms Daniel Juan Tortosa - Director de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes d'Abusos Sexuals a l'arxidiòcesi de València

Daniel Juan ha explicat que des de l'oficina, "el fonament és estar al costat de la persona que ha patit, acompanyar-la, facilitar-li mitjans terapèutics, psicològics, espirituals i qualsevol consulta legal. I també posar els mitjans a les nostres institucions perquè no es torne a repetir".

L'Església demana que s'utilitzen els termes adequats

Daniel Juan ha recordat que qualsevol espanyol que tinga coneixement d'algun cas d'aquests "té l'obligació de posar-ho en mans de la Fiscalia. I cada institució ja encetarà els seus protocols".

Pel que fa a les últimes notícies, que han ocupat l'atenció dels mitjans de comunicació, el director de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes d'Abusos Sexuals a l'arxidiòcesi de València, ha dit: "Voldria fer una crida i que utilitzem els termes adequats. Si s'han comés abusos, no diguem 'abusos de l'Església', parlem d'abusos 'dins de l'Església'. Perquè d'igual manera si una persona d'una família comet un abús, jo no diria que aquesta família és abusadora, diria que la persona és abusadora, amb noms i cognoms".

Daniel Juan ha sigut preguntat pel que ha escrit aquest dijous en Twitter el bisbe d'Oriola, José Ignacio Munilla. El bisbe ha publicat unes dades de l'estudi de la Fundació ANAR sobre abusos sexuals a menors a Espanya, que reflecteixen que els abusos en la infància són comesos principalment pels pares, amb un 23,3%, seguits pels companys (8,7%), amics (5,7%), entre altres grups, i al final de la classificació es troben els rectors amb un 0,2%. En aquest sentit, Munilla ha dit: "Potser no interessa investigar tots els casos? Si fora així, no sembla que l'interés que es persegueix siga la protecció de les víctimes...".

Les declaracions les ha fetes hores després que el Congrés haja donat el primer pas per a crear una comissió d'investigació dels abusos dins de l'Església. Daniel Juan Tortosa ha dit que "l'interés de l'oficina és protegir les víctimes", i en referència a la investigació de la mesa ha puntualitzat: "Les investigacions s'han de fer sense cognoms. Perquè no s'han d'investigar sols els comesos en l'Església, s'ha d'investigar en qualsevol àmbit. Perquè fer-ho així [investigar sols l'Església] serà una investigació excloent, que deixarà a part altres víctimes que han patit [abusos] fora de l'Església".

També et pot interessar

stats