Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La covid persistent, la part de la pandèmia que vol quedar-se amb nosaltres

Ja han detectat més de dos-cents símptomes aparellats amb la covid-19, que es queden al cos, i els especialistes encara no saben com encarar i no són motiu de baixa laboral

Les dones de 43 anys, el perfil dels malalts de covid persistent
09 de novembre 2021 - 20:38

Novembre de 2021. Quan alguns parlen que la covid-19 a poc a poc s'acaba, se'n va –com així ho demostren les xifres del Ministeri de Sanitat i de la Conselleria de Sanitat–, altres persones com Maribel no pensen el mateix.

Parlem de malalts que s'han contagiat de la covid-19 i molts mesos després continuen patint les seqüeles. És el cas de Maribel Cruz. Es va contagiar al gener. En principi semblava asimptomàtica. Els símptomes que tenia eren un poc de fatiga, mal de cap i malestar intestinal. Li van fer una PCR per si es tractava de covid-19.

"I al cap de dues setmanes de saber que m'havia donat positiu en covid-19 és quan va esclatar la bomba interna", ha contat al programa A la Ventura. Com ella mateixa reconeix, tenia moltes patologies prèvies i havia patit un ictus abans, entre d'altres. Ara, amb la covid-19 li han sobrevingut altres problemes, "des d'una boira mental que no la deixa pensar amb claredat, fins a dolors horrorosos, i incapacitat de concentració".

L'Organització Mundial de la Salut ha reconegut la covid persistent com una nova malaltia, però amb la denominació de síndrome post-covid. I és complicada de diagnosticar pel gran ventall de símptomes que presenta.

Maribel pateix Covid Persistent

A més, hi ha un altre problema. Entre el 10% i el 20% dels qui s'han infectat, no es poden llevar la malaltia de damunt. I no són afectats que han estat realment malalts, als hospitals o a les UCI: moltes d'aquestes persones van passar la Covid sense símptomes, però ara els trastorns que tenen són altres, com és el cas de Maribel.

El seu cas l'ha donat a conéixer l'Associació d'Afectats per laC ovid Persistent, l'organització que té presència en moltes comunitats.

A Maribel, la persistència dels símptomes li està causant problemes laborals i psicològics. La recomanació que fa a les persones que pensen que poden estar passant per una situació similar és que es facen visibles. Que no tinguen por de contar el que els passa. I per als que encara no s'han vacunat, que s'adonen que és un virus molt greu.