Com és criar una filla dins de la presó? L'experiència de Maria Gallego a Fontcalent

Interna a la presó de Fontcalent i mare de tres filles menudes, va poder emportar-se la xiqueta de bolquers a la presó i ha contat en el programa 400 aquesta experiència i també el seu procés de reinserció

Maria feliç en conéixer que acaba de rebre el tercer grau / À Punt Mèdia

Maria va ingressar l’1 de gener de 2020 a la Unitat de Mares de la presó de Fontcalent. Com ha dit amb sorna en el monòleg protagonitzat al programa 400, “em van caure huit anys per un problemeta que vaig tindre amb el tràfic… i de tot allò ve açò”. En aquesta ocasió el programa que condueix Pere Aznar aborda la qüestió de la reinserció.

Durant l'entrevista amb l'equip de 400, Maria ha contat que com que tenia tres filles, i la llei li permetia portar la menor de tres anys, va poder ingressar a presó amb la filla més menuda. Va tindre l'oportunitat de triar la presó de Fontcalent per ser de les que tenen una unitat de mares dins del centre, ja que no totes disposen d’aquest servei, ha dit. Maria està molt agraïda tant a aquesta unitat com a l’ONG PRM, que treballa per la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió. L'associació li ha donat l’oportunitat d’assistir cada dia a un taller de costura i aprendre un ofici. 

A la presó va arribar amb la seua filla d’un any. Temps després reconeix que ser mare dins de la presó és “molt difícil, perquè et sents bé de tindre la teua filla amb tu i malament perquè penses que no li dones el que mereix, una normalitat, una vida en llibertat, i això fa que tingues molts alts i baixos”. També pensa que tindre a la seua filla amb ella l'ha ajudat a portar el colp dur d’ingressar en una presó. 

Gema i Maria durant l'entrevista amb Pere Aznar
Gema i Maria durant l'entrevista amb Pere Aznar / À Punt Mèdia

Maria té tres filles menudes

Maria té tres filles. Quan va ingressar, la filla mitjana tenia tres anys i nou mesos, i per edat no podia ingressar amb ella; la major en tenia 10 i tampoc podia. “I em vaig emportar amb mi a la xicoteta, que era la que podia”. Durant l'entrevista amb Pere Aznar, Maria ha estat acompanyada per Gema Oliva, psicòloga i orientadora social.

Aquest professional és la persona que ha estat amb Maria en tot el seu procés. Com ha explicat Gema Oliva a l’equip de 400: “Estar amb un fill a la presó aporta el vincle del fill o filla a la mare. La Unitat de Mares no està configurada com una presó i sí com un centre bonic, pensat per als xiquets i xiquetes. Allí hi ha un parc, tenen les seues educadores infantils, pediatres... Està pensat perquè els xiquets de 0-3 anys puguen desenvolupar un vincle des dels primers anys de vida amb la mare. Es pensa en el bé del menor”. 

“Dins de la presó et sents bé de tindre la teua filla amb tu i malament perquè penses que no li dones el que mereix, una normalitat, una vida en llibertat. Això fa que tingues molts alts i baixos” Maria Gallego - Mare interna a la presó de Fontcalent

Maria ha estat dos anys a la presó i, encara que li queden cinc anys i nou mesos de condemna, acaba de rebre la notícia de què li han concedit el tercer grau i en qüestió de dies estarà en casa amb tots els seus fills. 

Com ha explicat a Pere Aznar, portarà una polsera telemàtica durant un temps. També haurà de complir unes normes, uns horaris… però és un pas molt important per a ella. Maria està molt agraïda a la seua psicòloga, Gema, que l'ha ajudat a veure totes les seues virtuts i també a adonar-se que l'espera un futur. Maria ha contat a Pere Aznar que sols desitja "una vida normal", estar amb la seua família i oblidar-se del passat. 

Ací pots veure el programa sencer

També et pot interessar

stats