El vent, el gran protagonista

El mestral i el ponent han dominat la situació meteorològica dels últims dies de gener.

El vent, el gran protagonista

Acabem un mes de gener marcat per les pluges minses i el vent fort. L'anticicló va dominar les primeres setmanes, amb vent en calma, nits fredes i dies suaus. Però la retirada de l'anticicló cap a l'oest ens ha deixat sota la clara influència d'una situació de nord durant els últims dies del mes.

Aquest tipus de situacions es caracteritzen al nostre territori per l'arribada de fronts molt poc actius, que només deixen pluges dèbils a les comarques interiors del nord i per la persistència del mestral, que bufa especialment fort als Ports i el Maestrat, i a les comarques d'Alacant.

A vegades, en funció de com s'apropa el front, el vent canvia lleugerament de direcció i bufa aponentat, de l'oest, un vent que afecta especialment les comarques centrals. I aquest dijous dia 31 de gener hem tingut una autèntica ponentada, amb ratxes que han superat els 100 km/h en zones elevades i que a ciutats com València ha arribat als 62 km/h.

El vent de ponent es caracteritza per arribar sec i recalfat, motiu pel qual les temperatures s'han enfilat fins als 20 °C en moltes zones del litoral i prelitoral.

L'absència de precipitacions i el vent constant ha assecat bona cosa els boscos i camps, amb el consegüent augment del risc d'incendis forestals.

I si gener s'acomiada amb vent, febrer començarà sense molts canvis. Tindrem un divendres amb ponent i un cap de setmana amb mestral. Això sí, a partir de dilliuns 4 de febrer el vent té tendència a amainar i tot indica que la pròxima setmana no serà tan ventosa com les que estem tenint darrerament. Però sense perdre de vista que febrer té fama de mogut meteorològicament parlant, i per tant, sol ser un mes ventós.

També et pot interessar

stats