Un trist rècord

Les emissions de gasos efecte hivernacle marquen un nou màxim.

Un trist rècord
Un trist rècord

Que un mes siga més càlid que l'anterior ja no és notícia, però no per això no deixa de ser preocupant. I el passat mes d'octubre no n'és una excepció. Segons dades d'algunes de les principals agències que estudien l'evolució del clima en l'àmbit mundial, com les americanes NOAA i NASA i la japonesa JMA, l'octubre de 2018 ha sigut el segon més càlid des de 1880. Es calcula que la temperatura mitjana de la terra va estar 0,99 ºC per damunt de la mitjana del període que va de 1951 a 1980, que és el que es pren com a referència. Recordem que es tenen en compte les temperatures de la superfície terrestre i marítima. L'octubre més càlid des que es tenen registres va ser el de 2015.

I a falta de dades per acabar enguany, 2018 va camí de quedar entre els cinc anys més càlids dels últims 148 anys.

Però l'octubre de 2018 no ha sigut molt càlid a tot arreu. De fet, segons l'Agència Estatal de Meteorologia, el passat mes d'octubre es pot qualificar de tèrmicament normal a Espanya, ja que només s'ha quedat 0,1 °C per damunt de la mitjana climàtica.

I si reduïm encara més el focus, a la Comunitat Valenciana vam tindre  un octubre fred i humit, amb una temperatura mitjana de 15,9 ºC, quedant-se 0,4 ºC per davall de la mitjana climàtica. Excepcions dins d'un context de calfament global.

Resum d'octubre 2018 a la Comunitat Valenciana.

El continu ascens de la temperatura està clarament relacionat amb l'augment de gasos d’efecte hivernacle i l'Organització Meteorològica Mundial acaba de donar dades molt preocupants. Ja sabem que un dels principals gasos que provoquen el calfament del planeta és el diòxid de carboni, que ha arribat a una concentració de 405,5 parts per milió, cosa que representa un 146% respecte dels nivells de l'era preindustrial. S'estima que concentracions com aquestes no es donaven des de fa entre tres i cinc milions d'anys, quan la temperatura del planeta era de dos a tres graus superior a l'actual. Destaca, també, el creixement d'altres gasos com el metà o l'òxid nitrós, que també contribueixen a l'augment de les temperatures.

La conclusió està clara. Cal disminuir les emissions per a evitar canvis irreversibles en un futur no molt llunyà. 

També et pot interessar

stats