Un abril poc generós

El mes d'abril ha sigut càlid i sec, però ha tingut dues parts ben diferenciades.

Morella, 14 d'abril de 2018
Morella, 14 d'abril de 2018 / Joan Amela

A partir de les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, el mes d'abril de 2018 ha sigut qualificat com a càlid. La temperatura mitjana ha sigut de 13,8 ºC, és a dir 0,8 ºC superior a la temperatura mitjana de referència (13 ºC), que actualment és la mitjana dels 30 mesos d'abril entre 1981 i 2010.

Temperatura mitjana en abril a la Comunitat Valenciana des de 1950 fins a 2018

Tot el territori ha tingut temperatures mitjanes a l'abril superiors a la mitjana de referència. Un mes dividit en dues parts ben diferenciades. La primera part va començar amb predomini del vent de ponent, que va afavorir temperatures més altes a la costa que a l'interior. 

Evolució de la temperatura mitjana diària a la Comunitat Valenciana, abril de 2018

La segona part del mes van predominar els dies amb vent de llevant i brises. En aquest període les temperatures han sigut més fresques a les zones litorals que a les zones de l'interior.

El dia més fred del mes va ser l'11 d'abril, amb temperatures màximes inferiors als 5 graus a l'interior de Castelló. El dia més càlid, el 27 d'abril, quan es va arribar a 32 ºC de màxima en diferents observatoris com ara Carcaixent i Sumacàrcer, a la Ribera Alta; Xàtiva, a la Costera, i Xiva, a la Foia de Bunyol; també va registrar 31 ºC l'observatori de Novelda, al Vinalopó Mitjà.

Prepicipitació mitjana en abril a la Comunitat Valenciana des de 1950 a 2018

La precipitació acumulada ha sigut un 35% inferior a la mitjana climàtica del període 1981-2010. Llevat de l'interior nord, la gran part del territori ha presentat dèficit pluviomètric. La primera part del mes han dominat les situacions de ponent i, al llarg d'aquest període, s'ha acumulat quasi el 80% de la precipitació que ha caigut durant tot l'abril. Les tronades de final de mes contribuïren de manera irregular a la pluja acumulada. El diferent comportament pluviomètric de les comarques de l'interior i de la costa es pot constatar en el mapa de percentatge de precipitació acumulada, que contrasta amb la mitjana climàtica normal.

Percentatge de precipitació d'abril de 2018

Al litoral hi ha observatoris del sud de València i del nord d'Alacant que no han acumulat ni una quarta part del que és normal. En pràcticament tot el litoral i el prelitoral de València i d'Alacant, la pluja acumulada del mes d'abril no arriba a la meitat de la mitjana mensual normal.

Pluja acumulada, abril de 2018

Les pluges més abundants s'han registrat als Ports i a la Tinença de Benifassà, amb 101 l/m² a Vilafranca, 92,8 l/m² a Fredes i 92,4 l/m² a Morella. A l'altre extrem tenim observatoris amb menys de 10 l/m² acumulats: 4,6 l/m² a Oliva, 7,8 l/m² a Elx i només 3,1 l/m² a Crevillent.

També et pot interessar

stats