Superlluna d’abril, la superlluna de 2020

Aquesta nit la lluna plena serà un 12% més gran que normalment.

Superlluna d’abril, la superlluna de 2020
Superlluna d’abril, la superlluna de 2020
07 d'abril 2020 - 16:08

La pròxima matinada a les 4:35 h tindrem lluna plena, l’única del mes d’abril de 2020. Però aquesta lluna plena serà especial perquè estarà més a prop de la Terra del que és habitual, i per tant això farà que la grandària aparent de la Lluna siga major, i també la brillantor.

La distància mitjana de la Lluna a la Terra són 384.000 km, és a dir, un segon llum, més o menys. Ara bé, com que l’òrbita de la Lluna és el·líptica, no sempre està a la mateixa distància de la Terra. En el període de 27 dies que orbita la Terra de vegades està més lluny i de vegades més a prop de la Terra.

El punt quan està situada més a prop de la Terra s’anomena perigeu i quan està més allunyada apogeu, i cada mes aquests valors també són lleugerament diferents. Encara que podem dir que hi ha un mínim perigeu anual i un màxim perigeu anual.

Aquest més d’abril el perigeu és dimarts 7 d’abril a les 20:08 h amb una distància de 356.906 km, i l’apogeu serà el 20 d’abril amb una distància de 406.692 km. Aquest apogeu d’abril serà el més proper a la Terra de tot l’any, encara que l’apogeu no serà el més llunyà (va ser el 24 l’apogeu del març).

Si a més a més coincideix la lluna plena a prop del perigeu de cada mes diem, o es diu, que tenim una superlluna. Realment podem tindre diverses superllunes, però sempre hi haurà una més gran cada any. I enguany toca la del 8 d’abril, que serà unes 8 hores i mitja més tard que el perigeu.

La Lluna serà un 12% més gran i un 30 % més brillant d’allò normal, encara que per als ulls nostres pot ser no notarem diferència.

Recordem que la grandària aparent amb què veiem la Lluna quan ix per l’horitzó està causat per la comparativa que fem visualment amb els objectes situats en la mateixa línia d’observació.

Aproximadament, aquesta nit la Lluna eixirà a les 19:54 h i la posta serà demà dimecres a les 8:04 h.

Esperem les vostres fotografies. Recordem l’adreça per a enviar-les: oratge@apuntmedia.es o al twitter (#fotosdesdecasa) o instagram.

Per cert, que també aquesta nit podrem observar l’estació espacial internacional. Si no teniu núvols i si mireu a Venus, és a dir, cap a l’oest, la veureu aparéixer des de la dreta cap a l’esquerra entre les 21:08 h i les 21:11 h.

Salut i bon cel!

També et pot interessar

stats