Què són els llamps latents i per què podrien provocar flames en les properes hores?

Més de 800 llamps han impactat en terra en la Comunitat Valenciana aquesta nit i matinada. 

Què són els llamps latents i per què suposen una amenaça ara mateix?
18 d'agost 2022 - 16:34

Entre la nit de dimecres i la matinada de dijous es van detectar un total de 1.700 llamps a la Comunitat Valenciana. Molts d’ells van ser intranúvol, és a dir, van anar d’un núvol a un altre, però al voltant de 800 van impactar en terra. Aquesta gran quantitat de descàrregues genera preocupació entre els equips d’Emergències, ja que poden estar darrere d'un fenomen que suposa una amenaça silenciosa en la lluita contra els incendis forestals: els llamps latents.

Què són els llamps latents i com es generen?

Un llamp latent es genera quan la descàrrega elèctrica d’una tempesta impacta en un tronc, i a causa de la poca quantitat d’oxigen que es troba a l'interior, genera una combustió lenta que es manté dins de l’arbre i passa desapercebuda a simple vista. Quan aquesta combustió interna troba condicions meteorològiques favorables pot botar foc cap a l’exterior del tronc i iniciar un incendi forestal. 

Com es poden detectar?

La combustió interna no té flama ni cap altre signe que siga visible des de fora; per tant, passa desapercebuda a simple vista. Una de les maneres de rastrejar els llamps latents és emprant càmeres infraroges capaces de detectar la temperatura. 

Quant de temps poden romandre en estat latent?

Els arbres poden amagar un llamp latent fins i tot durant dos o tres dies. 

Com poden generar un incendi?

En una situació de molta humitat és difícil que aquests llamps provoquen un foc. Però quan aquesta humitat abaixa, i el vent afavoreix l’entrada d’oxigen, les probabilitats que aquesta combustió bote fora i provoque un incendi forestal són molt altes. 

Es donen les condicions per a què els llamps latents generen nous focs?

Afortunadament, la darrera tempesta que va afectar l’Alt Palància i els Serrans durant la matinada d’aquest dijous no va ser seca i es van registrar uns 9 l/m² a Altura, 12 l/m² a Sot de Xera o, per exemple, 5 l/m² a Sogorb. Gràcies a això, alguns dels focs que van provocar els llamps van ser sufocats per la descàrrega d’aigua. Però la situació meteorològica ha variat a mesura que ha avançat el matí, i les perspectives no són tan positives. De fet, la barreja d’un vent de mestral amb ratxes que han arribat als 60 km/h, un increment de les temperatures i una baixada de la humitat generen unes condicions idònies per a la generació i propagació del foc. 

També et pot interessar

stats