Resum climatològic del mes de maig
En conjunt, el mes de maig ha sigut qualificat de sec i tèrmicament normal.
El maig de 2019 ha sigut qualificat com a sec i tèrmicament normal, i la comparativa s’ha fet amb la mitjana estimada en el període de 30 anys, de 1981 a 2010.
La temperatura mitjana del mes de maig del 2019 ha sigut de 16.6 °C, i s’ha quedat 0,1 °C per damunt de la de referència (16,5 °C). Per tant, és un maig tèrmicament normal. I es que, en conjunt, durant aquest mes que acabem de deixar arrere, les temperatures van estar molt pròximes o fins i tot per davall de la temperatura mitjana de referència, exceptuant les que es van registrar el 10 de maig, quan les màximes de moltes localitats centrals i del litoral van superar els 30 ºC. Sagunt, en concret, va registrar una màxima de 34,7 ºC, la més elevada d’aquest dia i des que va començar l’any a Espanya en la xarxa d’estacions meteorològiques d’Aemet. València, Xàtiva o Carcaixent registraren també màximes per damunt dels 32 ºC. Ací, l’efecte de les brises, com a la resta de zones centrals, va tardar a arribar.
En general no hi va haver una gran diferència espacial en les anomalies tèrmiques. Només es pot puntualitzar que va ser lleugerament més càlid de l’habitual en zones de l’interior de la meitat sud i més fred al litoral nord del territori.
La precipitació acumulada ha sigut ha sigut de 17,2 l/m², un 64% inferior que la de la mitjana del període de referència de 1981-2010 (47,3 l/m²). Això vol dir que és un mes sec. Tot el territori ha presentat dèficit pluviomètric al maig, encara que aquest ha sigut més acusat a les comarques del sud. A Alacant o Novelda, per exemple, la precipitació acumulada durant aquest mes de maig ha estat un 97% per davall de la mitjana.
La gran majoria de les precipitacions d’aquest mes han estat associades a fenòmens convectius de curta durada que van afectar especialment les comarques d’interior de la meitat nord. Hi destaca Aras de los Olmos amb 48,1 mm acumulats o Montanejos amb 46,6. Va haver-hi tempesta en algun punt del territori els dies 1, 18, 19, 21, 23 i 24, però la més adversa es va registrar la vesprada del dia 1 i va afectar sobretot la comarca d’Utiel-Requena, on va estar acompanyada d’una forta granissada. Alguns d’aquests episodis els podem veure en el vídeo següent, tots registrats el dia 1 de maig.