Patirem un calfament sobtat estratosfèric. Què comporta?

Què és i quines conseqüències pot tindre el calfament sobtat estratosfèric sobre el vòrtex polar?

Situació de vòrtex polar fort
Situació de vòrtex polar fort
14 de febrer 2023 - 09:44

Per a saber què és un calfament sobtat estratosfèric cal conéixer què passa a l’estratosfera, a uns 15 km d’altitud. Durant els hiverns, pel fet que el sol no incideix sobre el pol, al voltant d'aquest es crea una banda de forts vents al voltant del pol Nord, en sentit antihorari, que actuen com a absorbidor d’aire fred que el va confinant al seu interior. És l’anomenat vòrtex polar estratosfèric fort. Mentre el corrent d'aire es mantinga estable, l’aire fred es manté sobre el pol.

A una altitud menor, trobem la troposfera, on el vòrtex polar també té presència. El moviment de vents no és tan marcat com l’estratosfèric, fet que pot donar lloc a moviments més ondulats, el que condiciona la circulació de borrasques i afecta directament l’oratge. Així, ambdós vòrtexs estan connectats i es condicionen, tot i que els seus efectes no són immediats. La transferència dels efectes tarda un parell de setmanes fins que es manifesten sobre l'oratge local.

Els pronòstics indiquen que tindrem un calfament sobtat estratosfèric. És a dir, que la temperatura al pol Nord pot augmentar més de 25 °C en un període de temps curt. Aquest fenomen es dona quan els vents forts es desestabilitzen i una massa d’aire més calenta, desplaça l’aire fred cap a latituds mitjanes. Si es dona amb suficient força, pot provocar inclús, la inversió dels vents estratosfèrics en sentit horari.

Tot i que el vòrtex polar estratosfèric no té una influència directa sobre l’oratge, un canvi de la dinàmica continuada pot transferir-se a la troposfera i provocar canvis en el temps en les pròximes setmanes.

Ens pot afectar el calfament sobtat de l'estratosfera?

Al llarg del mes de gener s’han estat produint calfaments estratosfèrics menors que no han

comportat un canvi en la dinàmica troposfèrica, però han anat debilitant el vòrtex i l’han desplaçat de la seua posició habitual. Es preveu que l'esdeveniment de calfament d'aquesta setmana sí que acabarà transferint-se a nivells més baixos i podria desencadenar canvis en la circulació de la troposfera.

Tot i que és complicat de predir, els mapes d’anomalia de l’altura del geopotencial a 500 hPa

mensual mostren que al març podríem tindre una situació de bloqueig anticiclònic a Groenlàndia i de baixes pressions a casa nostra, el que es podria traduir en un ambient més humit i, possiblement, més fred a casa nostra.

Anomalia de l'altura del geopotencial a 500 hPa previst del 13 al 20 de març, ECMWF
Anomalia de l'altura del geopotencial a 500 hPa previst del 13 al 20 de març, ECMWF
Anomalia de l'altura del geopotencial a 500 hPa previst del 20 al 27 de març, ECMWF
Anomalia de l'altura del geopotencial a 500 hPa previst del 20 al 27 de març, ECMWF

Així doncs, cal estar pendents del pronòstic per al final de l’hivern i principi de la primavera, on els efectes del calfament sobtat estratosfèric podria fer-se notar, una època en la qual, a més, són habituals els canvis de circulació en tot l’hemisferi i una situació més inestable.

També et pot interessar

stats