Novembre càlid i molt plujós

Novembre, un mes que ha sigut més plujós i més càlid de l'habitual.

Novembre càlid i molt plujós
Novembre càlid i molt plujós

Aquest novembre s’ha caracteritzat pluviomètricament pels dos temporals de pluja que hem tingut a principi i final de mes, deixant registres molt importants a les comarques de València i Castelló, i amb poca o nul·la precipitació entre aquests dos episodis. Pel que fa a les temperatures, ha sigut més càlid del normal. Ho veiem més detalladament.

Com es pot observar en el mapa, la distribució de les precipitacions al llarg del mes no han sigut homogènies, i com acostuma a passar, no plou a tots els llocs el mateix. En cap dels dos episodis les comarques del litoral sud d’Alacant van rebre quantitats de pluja destacable, i mentre que en la major part del territori es podria considerar un novembre normal, humit o, fins i tot, molt humit, a localitats com Torrevella, han rebut només 3,5 l/m2.

I és que, com hem comentat, pràcticament la totalitat de la precipitació caiguda al llarg de tot el mes s’ha concentrat en els dos grans episodis de pluja, anteriorment comentats, fent que la precipitació acumulada al conjunt de la Comunitat Valenciana siga clarament superior a l’habitual en un mes de novembre, fins i tot, doblant la mitjana climàtica.

El primer temporal es va caracteritzar per la torrencialitat i les tempestes estàtiques amb precipitacions extraordinàries en qüestió d’hores, que van afectar principalment el litoral sud del golf de València, amb registres al voltant dels 400 l/m2 a localitats de la Ribera.

Mentrestant, el segon temporal es va caracteritzar per una major distribució de la precipitació, a causa d'una major mobilitat dels nuclis de tempesta, amb els registres al voltant dels 150 l/m2 en alguns observatoris de la comarca de la Plana d’Utiel-Requena.

La resta del mes es va caracteritzar per la influència de grans zones anticiclòniques amb estabilitat, núvols baixos sense precipitació i boires a les fondalades d’interior.

Tot i això, els dos temporals han convertit novembre de 2020 en un mes extraordinari pel que fa a les precipitacions, convertint-lo en el segon mes de novembre més plujós dels últims trenta anys al conjunt del nostre territori. De fet, segons algunes dades facilitades per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet):

En alguns municipis de l’Horta Sud, la Ribera Alta i la Ribera Baixa ha sigut el mes de novembre més plujós de la seua sèrie de registres, on ha plogut sis o set vegades més del que és habitual. S’han acumulat entre 300 l/m2 i 450 l/m2 quasi de forma general, amb el màxim a la localitat d’Alginet, amb 484 l/m2.

A més, a municipis com Sueca i Alginet, no tan sols ha sigut el novembre més plujós, sinó que també ha sigut el segon registre mensual, de qualsevol més de l’any, més elevat des de la dècada dels cinquanta i seixanta, respectivament.

La pluja també ha sigut extraordinària en algunes comarques d’interior, com la Plana d’Utiel-Requena, on la precipitació acumulada al conjunt de la comarca és la major en qualsevol més del segle XXI.

Un altre fet que ha convertit aquest novembre en extraordinari és l’acompanyament elèctric. El dia 27, amb 7.087 llamps, va ser el dia amb més descàrregues elèctriques per a un mes de novembre des que es prenen dades, doblant els valors de descàrregues de l’anterior rècord. I si tenim en compte tots els mesos de l’any, se situaria en l’onzé lloc, amb valors típics dels mesos de final d’estiu, que és quan acostuma a ser màxima l’activitat elèctrica.

Al conjunt de la Comunitat Valenciana, la temperatura s’han situat quasi un grau i mig per damunt de la mitjana, convertint novembre de 2020 en el mes de novembre més càlid de la dècada, i el desé de la sèrie històrica, des de 1950. El més destacable ha sigut que les temperatures s’han mantingut anòmalament altes pràcticament tot el mes. Principalment, aquest fet s’ha donat per la persistència de la situació anticiclònica, que ha propiciat que en hores diürnes l’anomalia tèrmica fora al voltant de 2ºC. Les comarques d’interior han sigut les que han enregistrat una anomalia càlida més elevada, arribant als quasi 3ºC per damunt de la mitjana a municipis dels Ports, a l’interior nord de Castelló.

També et pot interessar

stats