Juliol de 2021: molt humit, amb una pedregada històrica a Castelló i un tornado a Vilafranca

La monotonia estiuenca no s'ha instal·lat durant el mes de juliol de 2021. La variabilitat, tant per l'arribada de tempestes com per la irregularitat de les temperatures, han marcat el mes més sec de l'any.

pedra almassora
08 d'agost 2021 - 19:10

Un juliol amb un comportament irregular. Així podríem definir, a grans trets, el seté mes de l'any a la Comunitat Valenciana. Les temperatures han sigut lleugerament més elevades del normal, amb una mitjana en el conjunt del territori de 24,4 °C, que ha superat en 4 dècimes la mitjana climàtica. Pel que fa a la precipitació, el mes es pot qualificar com a molt humit, ja que s'han arreplegat 19,3 l/m², cosa que significa un 65% més del que habitualment sol ploure.

Tot i el caràcter càlid del juliol d'enguany, és el més fresc des de 2014. S'han alternat períodes de temperatures més baixes del normal amb diverses entrades de vent de ponent, que han disparat la temperatura fins als 40 °C. A més, cal remarcar que les nits no han sigut especialment càlides, sobretot en zones allunyades de la costa.

Pel que fa a la pluja, el mes ha sigut el més humit des de 2015 i el segon més plujós de tot el segle XXI. Cal tindre en compte, però, que juliol és el mes més sec de l'any i per poc que ploga, ja se supera la mitjana climàtica. Les pluges han tingut una distribució molt irregular i mentre que en algunes zones del nord i del golf de València s'han superat les mitjanes amb escreix, en àrees de la Marina pràcticament no ha plogut. Destaquen les quantitats arreplegades al litoral de la Ribera Baixa i la Valldigna, on s'han superat els 70 l/m².

Menció especial a les granissades al litoral nord del dia 31. En el cas del Baix Maestrat, la tempesta es va formar a l'interior i es va reactivar quan va arribar al prelitoral, a l'entorn de Sant Mateu. Va deixar granís i pedra d'una mida considerable, especialment a Benicarló, la localitat més afectada.

Però les granissades també van caure en altres localitats del nord. Si ens fixem en el cas de Castelló de la Plana, amb dades des de 1945, no es té constància d'una pedegrada de magnitud similar, amb pedres de la mida d'una anou.

Però juliol també ens va deparar més sorpreses, com el tornado del 7 de juliol a Vilafranca. Aquella vesprada va estar marcada per fortes tempestes a l'interior nord que van generar fenòmens severs com el gustnado o vòrtex de ratxa, una espècie de tornado que no té connexió amb el núvol de tempesta, i que va arrancar algunes teulades de la localitat. S'estima que el fenomen va generar ràfegues de vent superiors als 100 km/h.

Podeu recuperar les imatges del fenomen en aquest enllaç.

També et pot interessar

stats