Efecte bumerang de pols radioactiva

Les proves nuclears que França va fer en els anys 60 a la zona del desert del Sàhara van deixar restes radioactives.

Efecte bumerang de pols radioactiva
Efecte bumerang de pols radioactiva

En la dècada de 1960 França va fer proves amb armes nuclears a l'aire lliure, a la zona del Sàhara del sud d'Algèria. Evidentment, aquestes proves van representar un risc per a totes les persones que es van desplaçar a la zona i pels habitants d'aquest territori.

Aquestes proves van generar partícules radioactives a l'atmosfera i van deixar residus sòlids radioactius a la superfície.

Per què ara es torna a parlar d'això?

Perquè al començament de febrer de 2021 el sud de França va rebre, com també ho van fer altres zones del Mediterrani, una massa de partícules de xicotet tamany que van ser transportades pel vent, des del nord d'Àfrica fins al sud de França.

Els Pirineus i les muntanyes de la serralada del Jura van tindre un cel de color taronja a causa de les partícules que hi havia en suspensió a l'atmosfera i, fins i tot, la coberta de neu va canviar de color a causa de la deposició d'aquestes partícules, que es van acumular en la superfície.

Les partícules les va analitzar l'ACR (Associació pel Control de la Radioactivitat a la zona de l'oest), que es dedica a la protecció del medi ambient.

Els resultats de les anàlisis van indicar que aquestes partícules havien arribat carregades també amb Cesi-137, un element radioactiu artificial que només s'obté com a resultat de la fisió nuclear que hi ha en una explosió nuclear.

No va ser una quantitat que es considere perillosa per a la salut

Ara bé, va ser significativa per un altre motiu, pel fet de registrar-se un material radioactiu, que es va crear fa 60 anys en les proves nuclears que França va fer a Algèria, i que mostra com la contaminació radioactiva és perenne al Sàhara i torna al país responsable de la seua generació. Un bumerang radioactiu.

També et pot interessar

stats