Dimecres es va veure un núvol corró o volutus a la Safor

Què és? Com es formen aquests núvols?

Dimecres es va veure un núvol corró o volutus a la Safor
Dimecres es va veure un núvol corró o volutus a la Safor

El núvol corró està format en les capes més baixes de la troposfera per la interacció de dues masses d'aire a diferents altures, que generen un gran remolí horitzontal en la zona d'interacció.

Aquest tipus de núvol es pot formar associat a tempestes o sense aquestes. La part davantera o lateral de moltes tempestes té una zona d'interacció entre la massa d'aire que entra a la base de la tempesta i la massa d'aire que cau de la tempesta i avança en contacte amb la superfície. En aquest cas, es genera el núvol conegut com a arcus, que és un tipus particular de núvol corró apegat a la tempesta. 

De vegades, aquest núvol pot separar-se lleugerament de la tempesta i deixar un espectacle com el que vam tindre a la Safor aquest dimarts 21.

Ací tenim el gràfic explicatiu, en què veiem la zona de formació del núvol cilíndric horitzontal.

És un núvol molt conegut al nord d'Austràlia, on es forma per la interacció de masses d'aire, sense haver-hi tempesta, i en aquest cas se'n pot preveure la formació. Allà és conegut com a 'morning glory'.

Curiosament, l'Organització Meteorològica Mundial acaba de batejar aquest tipus de núvols, que quan estan separats de tempestes són coneguts en anglés com a 'roll cloud', ara com a volutus. 

Podeu triar entre volutus o núvol corró, o entre arcus i núvol corró apegat a la base de la tempesta. En qualsevol cas, si en podeu veure un, disfruteu, i si va associat a tempesta, millor buscar protecció abans que aquesta arribe.

També et pot interessar

stats