El coronavirus també afectarà les previsions meteorològiques

La disminució de les observacions meteorològiques que fan els avions comercials afectarà les previsions.

El coronavirus també afectarà les previsions meteorològiques
El coronavirus també afectarà les previsions meteorològiques

Segons ha afirmat el Centre Europeu de Previsions a Mitjà Termini, la disminució del trànsit aeri, a causa de la pandèmia del coronavirus, pot afectar les previsions meteorològiques.

Els centres de previsió meteorològica mundial utilitzen moltes fonts d'informació per a caracteritzar l'estat de l'atmosfera a tot el món i en diferents altures.

Una de les fonts d'informació que més s'ha estés en els últims anys són les dades facilitades pels avions comercials, des que s'enlairen fins que aterren, que donen informació de les condicions meteorològiques de temperatura, humitat, pressió atmosfèrica i vent, principalment.

Una de les conseqüències de la pandèmia del coronavirus ha sigut la disminució global del trànsit aeri i, per tant, de les dades meteorològiques que arriben des d'aquestes fonts.

El nombre de dades que arriben dels avions, entre el 2 de març i el 23 de març de 2020, s'ha reduït un 65% a Europa, i un 42% a tot el món, i s'espera que encara ho faça més en les pròximes setmanes.

I com pot estimar-se l'efecte que tindrà?

En 2019, el Centre Europeu de Previsions a Mitjà Termini (ECMWF) va fer una observació. Va obtindre els mapes de previsió amb totes les dades disponibles, i també els mateixos mapes sense considerar les dades que s'obtenien des dels avions. D'aquesta manera es va poder quantificar com d'importants eren les dades que proporcionaven.

I es va observar que la manca d'aquestes dades sí que afecta les previsions meteorològiques. Es va poder estimar a quines variables afectava de manera més directa, i principalment afecta les condicions previstes a altures entre 11 i 12 quilòmetres, que és justament l'altura habitual dels vols comercials. També es va observar que el major impacte és sobre les variables de vent i de temperatura a l'hemisferi nord.

L'impacte final que té el fet de no tindre aquestes dades depén de quin ús en fa cada model meteorològic. Ara bé, sí que sembla clar que afectarà la previsió a mitjà termini de l'evolució del 'jet stream', el corrent en jet que circula entre els 10 i els 12 quilòmetres d'altura a l'hemisferi nord, i que dirigeix el desplaçament de fronts i de borrasques. Per tant, es perdrà capacitat de preveure el moviment que fa, i això pot afectar, sobretot, les previsions a mitjà termini.

Com compensar la manca d'aquestes dades?

La manera d'obtindre més dades a diferents altures s'intentarà compensar amb el llançament de més globus sonda i amb les observacions de vent proporcionades pel satèl·lit Aeolus, que des de gener de 2020 s'ha inclòs com a font operativa de dades meteorològiques.

Actualitzarem aquesta notícia, estigueu-ne atents.

Salut i bon cel!

Previsió de vent a 10.000 m d'altura el dia 26 de març / https://earth.nullschool.net

També et pot interessar

stats