Arena contra el futbol

Una tempesta d'arena sorprén els jugadors del València a Riad.

Riad, hui
Riad, hui

Els jugadors del València s'han trobat amb una desagradable sorpresa a Riad, la capital de l'Aràbia Saudita: la presència d'una concentració elevada d'arena procedent del desert a l'atmosfera. Aquesta pols, arrossegada pels vents que durant els últims dies han bufat de sud-oest, redueix la visibilitat, a més de produir irritacions en les vies respiratòries. 

En la següent imatge del satèl·lit Terra podem observar perfectament com durant la jornada d'ahir l'arena va ser espentada pel vent des de l'est de l'Àfrica fins a l'Aràbia.

Imatge 8-5-2018 / NASA

Si analitzem la situació meteorològica, veiem que en superfície tenim vents de component sud-oest, amb ratxes fortes, que bufen des del mar Roig fins a la península aràbiga. I en altura, a uns 5.500 metres, s'observa una circulació molt més marcada de vents de sud-oest, fet que explica l'arribada de tota l'arena a Riad. 

Vent en superfície del model GFS, dimecres 14.00h (esquerra) i vent a 500 hPa del model GFS, dimecres 14.00h (dreta) / Tropical Tidbits

Les tempestes de sorra sovintegen les zones àrides del planeta. De fet, s'estima que cada any s'emeten a l'atmosfera fins a 2.000 millones de tones de pols. I per descomptat, els habitants de Riad, que superen els cinc milions, estan més que acostumats a aquest fenomen, així com també a les altes temperatures. Per a fer-nos una idea, des de maig fins a setembre les temperatures arriben o superen clarament els 40 °C. La mitjana de les precipitacions de Riad és de 92,5 l/m² anual, una dada que no és especialment baixa si tenim en compte que ens trobem en una de les àrees més àrides de la Terra. Hem de pensar que a les àrees més seques de la nostra Comunitat cauen entre 250 i 300 l/m² de precipitació anuals.

També et pot interessar

stats