Aflorament costaner
Un vent càlid pot provocar un refredament de la superfície de l'aigua del mar. Per què?
Un vent càlid al nostre territori, com ara el vent del sud-oest, llebeig, o el vent de ponent, de l'oest, quan bufen de manera persistent més de 24 hores, poden provocar un desplaçament horitzontal de la capa superficial del mar.
En aquest cas, el desplaçament de la capa d'aigua més superficial del mar es produeix amb un cert angle respecte de la direcció del vent. A l'hemisferi nord el desplaçament és cap a la dreta i, per tant, si bufa vent del sud-oest, la capa més superficial del mar és desplaçada cap a l'est.
Una vegada que aquesta capa superficial d'aigua és desplaçada de la seua posició, aigües endins, les capes inferiors més profundes, i més fresques, tenen tendència a ocupar-ne el lloc, i afloren a la superfície amb les partícules o nutrients que contenen.
D'aquesta manera un vent càlid en superfície, pot provocar un refredament de la superfície de l'aigua del mar.
Als oceans aquests moviments són de molts dies i des de grans profunditats.
Al nostre litoral l'escala és més reduïda, però també el podem observar.
Ací teniu les dades de la boia del golf de València, que amb una situació de vent de sud-oest i ponent va registrar la baixada de la temperatura de l'aigua del mar.
I ací podem veure la variació de la temperatura de la superfície de l'aigua del mar al Campello, l'Alacantí. Podem observar la sobtada baixada entre els dies 21 i 23 de juny.
L'any 2021 també es va veure una situació pareguda a la boia del golf de València.
I ara podem comparar la situació sinòptica dels dos anys.
Xicoteta borrasca circulant per la zona de Galícia que ens envia vent de ponent i del sud-oest en superfície.