Directes
Ara en la televisió
ESPECIAL INFORMATIU
Roda de premsa del ple del Consell

Balanç de la primavera del 2018

La primavera ha sigut tèrmicament i pluviomètricament normal a la Comunitat Valenciana.

Cullera / María García Gascó

Per a facilitar les qüestions estadístiques i com que les estacions oficials no comencen sempre els mateixos dies, en meteorologia i climatologia es consideren primavera els mesos sencers de març, abril i maig. L'estiu comença l'1 de juny, encara que oficialment i astronòmicament haja començat el dia 21 de juny a les 12 hores i 7 minuts.

Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) la primavera del 2018 ha tingut un lleuger dèficit de pluja, del 12 %. Pel que fa a la temperatura mitjana, ha sigut de 13,7 °C, que és un 0,1 °C superior a la mitjana dels 30 anys de referència.

Pluja registrada en els mesos de març, abril i maig.

La precipitació mitjana durant l'any hidrològic actual, que va començar a l'octubre, és, de moment, un 30 per cent inferior a la mitjana habitual. Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, això es deu al fet que la tardor del 2017 va ser la més seca, almenys, des del 1950. El dèficit pluviomètric entre març i maig no ha sigut tan accentuat, d'un 12 per cent, una quantitat que es pot considerar dins dels paràmetres habituals. 

Pluja registrada en els mesos de març, abril i maig.

Cal destacar la comarca de la Safor, on ha sigut el trimestre més sec des que hi ha registres. 

En el mes de març, vàrem tindre situacions de fronts de ponent que van descarregar precipitacions a les comarques de l'interior. En el mes de maig, les tempestes que es van formar van descarregar també sobretot a l'interior. Tot plegat, ha provocat grans diferències de precipitació acumulada entre les comarques de l'interior i del litoral.

Caràcter de la pluja dels mesos de març, abril i maig.

A les comarques de l'interior aquesta primavera ha sigut humida, i molt humida, mentre que a les zones costaneres de València i d'Alacant  ha sigut molt seca o extremadament seca, com ara a la comarca de la Safor.

Pel que fa a les temperatures, es manté el patró observat en les pluges entre les comarques interiors i de la costa, amb unes temperatures inferiors a la mitjana en l'interior i superiors a la mitjana en les zones costaneres.

Anomalia de temperatura.

Com serà l'estiu del 2018?

Realment, no ho sabem.

L'AEMET preveu que, este estiu del 2018, les temperatures es mantinguen dins dels valors normals, tot i que podrien ser lleugerament superiors als valors mitjans.

El que sí que és segur és que tenim per davant l'estació de l'any més càlida al nostre territori i, en general, la més seca. El balanç de pluja de l'estiu vindrà condicionat per com vinguen les tempestes de juliol i, sobretot, de l'agost. Des de l'oratge d'Àpunt Mèdia vos mantindrem puntualment informats tots els dies de la setmana.

Bon estiu!