Xoc d’interessos entre l’Ajuntament de Calp i el veïnat de la Muralla Roja per la intenció de declarar-lo BIC

El veïnat defén que és un edifici de 60 apartaments privats i denuncia que viuen tancats a casa a causa de l’allau de visites

La intenció de l'Ajuntament de Calp de declarar BIC la Muralla Roja ha causat un enfrontament amb el veïnat / À Punt NTC

L’Ajuntament de Calp ha declarat el 2023 Any Bofill i, com a part de les celebracions, vol declarar bé d’interés cultural (BIC) l’edifici la Muralla Roja, una proposta que l’ha enfrontat al veïnat per la gestió del lloguer dels espais comuns per a publicitat.

Fa anys que l’icònic edifici la Muralla Roja l'han sigut triat per primeres marques per a promocionar-se pagant un cànon de 3.000 euros per dia a la comunitat de propietaris, que asseguren que la major part dels diners es destinen a mantindre'l.

La intenció de l’Ajuntament de declarar-lo BIC per a commemorar el 2023 l’Any Bofill implicaria que el veïnat deixaria de gestionar l'edifici, les visites i el manteniment, és a dir, que caldria tractar-lo com un edifici protegit i que la gestió de les visites fora pública. Un fet que ha evidenciat un xoc d’interessos. 

El regidor de Medi Ambient i Territori, Juan Manuel del Pino, explica a À Punt que –una vegada declarat BIC l’edifici–, la idea de l'Ajuntament és elaborar un pla especial on es determine clarament el règim de visites i en quines condicions es duran a terme. Però aquesta proposta no convenç gens el veïnat, que es queixa que ja han hagut de tancar-se a causa de l’allau de visites que ha provocat el fet que la finca s’haja posat de moda en les xarxes socials durant els últims anys, malgrat que consideren que Bofill el va dissenyar com un edifici de 60 apartaments privats.

Així, la veïna Maite García explica que, si l’edifici passa a ser un BIC, les cases deixaran de ser seues perquè, per exemple, per a fer una obra ja no serà prou una llicència de l’Ajuntament, sinó que en caldrà una més àmplia. 

La declaració de BIC prevista afectaria dos blocs més de Bofill: l’edifici Xanadú i el centre social La Manzanera, ara en desús, que a més comportaria, segons denuncien els propietaris, expropiar la meitat de l’actual pàrquing de l’edifici la Muralla Roja. Per a evitar-ho, el veïnat ha posat els advocats a treballar.

També et pot interessar

stats