Les xiques són programadores

Xiquetes de 10 a 18 anys participen en un concurs internacional que pretén fomentar l'interés per carreres científiques.

Amalia, Laura, Inés, Claudia i Eva, creadores de l'aplicació mòbil ALICE
Amalia, Laura, Inés, Claudia i Eva, creadores de l'aplicació mòbil ALICE

Amalia, Laura, Inés, Claudia i Eva són les creadores d'ALICE, una aplicació mòbil que mostra a la gent jove com menjar de forma equilibrada i adquirir hàbits de vida saludables a través del joc. Tenen entre 12 i 13 anys i formen un dels nou equips que han passat a la semifinal mundial de Technovation Challenge, un concurs internacional en el qual xiquetes de tot el món desenvolupen una APP des de zero pensada per a donar solució a un problema del seu entorn.

El principal objectiu d'aquest certamen és fomentar l'emprenedoria i la programació entre les més joves i despertar el seu interés per les carreres tècniques, que compten en l'actualitat amb un alt percentatge d'alumnes. De fet, segons el Ministeri d'Educació, més d'un 75% de l'alumnat de carreres com informàtica o enginyeria està format per homes

ALICE és un exemple de com cinc xiques de 12 anys poden desenvolupar una APP útil i enginyosa. Les seues creadores asseguren que la participació en Technovations els ha permés aprendre programació, disseny, psicologia visual, així com treballar valors com la companyonia o el treball en equip. "Ens ha reforçat com a amigues", indica Laura.

En aquest sentit, Alba i Aina, les estudiants de Telecomunicacions i Belles Arts a la Universitat Politècnica de València que han fet la mentoria del seu treball, confirmen que elles han fet la majoria del treball i han destacat la implicació de les cinc.

Amalia, Laura, Inés, Claudia i Eva (les inicials de les quals són les que formen el nom de la seua APP, ALICE) expliquen que, tal com pretén el concurs, arran de la seua participació a Technovation Challenge volen estudiar una enginyeria, o que almenys comencen a plantejar-se aquesta opció. Eva, per exemple, volia ser mestra i després d'aprendre les primeres nocions de programació, confessa que està pensant a estudiar una enginyeria. O Inés, que volia estudiar una carrera relacionada amb les lletres o l'art, i ara admet que, tot i que encara no ho té clar, també es planteja una opció més científica. Per la seua banda, Amalia, Laura i Clàudia ja tenien clar que els agraden les ciències i afirmen que els agradaria estudiar biologia o medicina.

Technovation Challenge

Technovation Challenge és un programa creat l'any 2009 i que té el suport d'organitzacions com l'ONU. Des d'aleshores, més de 15.000 xiquetes de 100 països diferents han participat en aquest concurs. A Espanya, Power to Code s'encarrega de l'organització i a la Comunitat Valenciana ha comptat amb el suport de l'American Space València.

En la final regional, que va tindre lloc a la Universitat Politècnica de València el passat 5 de maig, hi van participar més de 200 xiquetes, de les quals 45 (nou equips de cinc integrants cadascun) es van classificar per a la semifinal mundial, en què competiran amb altres equips dels cinc continents. Els resultats d'aquesta fase es donaran a conéixer el 25 de juny i la final tindrà lloc a Silicon Valley (San Francisco) a principis d'agost.

En la categoria sénior (de 14 a 18 anys) els equips semifinalistes són Foodunity, d'Escolapias Valencia; Need U, de l'Associació Cultural Diemal; i Eco Team i Join Us, del Col·legi Maria Immaculada de Xàbia. D'altra banda, també han passat de fase els projectes ALICE, del Col·legi Alemany de València; BT Valencia Team, de British Telecom; Electrical Octopus, de San Pedro Pascual, i dos equips de Dinapsis-Hidraqua, en la categoria júnior (de 10 a 13 anys).

També et pot interessar

stats