Les xiques continuaran sense organitzar les festes de Riba-roja: els festers es neguen a trencar el costum

Els homes, que històricament preparaven les celebracions, voten donar participació al col·lectiu femení i el resultat ix negatiu

Els fadrins de Riba-roja continuaran organitzant, en exclusiva, les festes patronals, almenys fins a 2024 / Ajuntament de Riba-roja de Túria

Els fadrins de Riba-roja continuaran organitzant, en exclusiva, les festes patronals, almenys fins a 2024. És el que ha decidit aquest col·lectiu després que un grup de xiques demanara integrar-se en el grup organitzador de les celebracions de 2024, petició que es va sotmetre a votació  i va donar un resultat negatiu.

De la trentena de xics que integren aquest grup, vora un terç va donar el seu vistiplau a la participació de les dones. La majoria ha apostat pel costum que siguen els xics en exclusiva els que preparen les festes del municipi, és a dir, continuen deixant les dones fora de l’òrgan que gestiona les festes.

Els coneguts com a Fadrins de Riba-roja de Túria són un grup d'homes i argumenten que han heretat la tradició d’aquells joves que tornaven a casa després de fer el servei militar. Ara, amb el servei militar ja desaparegut des de fa més de vint anys, les noves generacions masculines advoquen per matindre la tradició.

El debat es trasllada als carrers

Als carrers de Riba-roja de Túria, el debat està servit. “No és una qüestió masclista, és qüestió d’una tradició”, admetia una veïna d’aquest municipi que, davant la negativa, advocava perquè les “Fadrines” organitzaren també unes altres festes.

Menys resignat davant la petició de les joves es mostrava un altre veí d’aquest municipi del Camp de Túria. “Per què no han de poder participar les dones?”, es preguntava davant les càmeres d’À Punt. “S'ha de ser realista i la vida no és com fa 40 o 50 anys, han de poder organitzar-les també”, afegia.

Per la igualtat apostava també un altre veí que caminava aquest dilluns pel centre de Riba-roja de Túria: “En el temps que estem, han de fer-ho junts”, argumentava en al·lusió a la participació de les dones en l’organització de les festes.

L'Ajuntament argumenta que és una entitat privada

Fonts municipals, per la seua banda, apunten que el veto a les dones es produeix en el si d’una entitat privada, la dels festers, i per tant, el consistori no pot imposar el seu criteri, partidari de la igualtat. Les xiques reprotxaven al consistori que els festers reben subvencions municipals per a l’organització de les festes i que també programaran alguns actes en dependències municipals.

Davant aquest reprotxe, Teresa Pozuelo, tinent d'alcaldia de Riba-roja de Túria, s’ha mostrat confiada que la integració de la dona en l’organització de la festa es produirà en els pròxims anys, però adverteix que l’Ajuntament no pot imposar la participació de la dona en els actes perquè “els festers sempre han organitzat festes en què participen homes i dones, tota la joventut de Riba-roja disfruta dels actes”, manifestava en declaracions a À Punt. 

També et pot interessar

stats