De Xile a Assuévar: emprendre en el món rural i frenar el despoblament

Roberto i Beth, nascuts a Xile, són una de les onze famílies que s'han instal·lat a l'Alt Palància i han obert negocis locals en els dos últims anys

Famílies emprenedores per a fer front el despoblament a l’Alt Palància / À Punt NTC

Les comarques de l'interior nord de la Comunitat Valenciana són les més afectades pel despoblament. Assuévar, a l'Alt Palància, fa passes per aconseguir frenar aquesta tendència que acusa l'entorn rural i ho fa gràcies a una família xilena que ha reobert l'Hostal Espadán amb el programa Reviu.

Aquest programa es va iniciar fa dos anys a l'Alt Palància, pensant a donar vida econòmica al món rural i atraure emprenedors i famílies amb xiquets en edat escolar. Actualment, compta amb més de 4.000 persones inscrites i 138 municipis adherits.

Són onze les famílies que s'han instal·lat en xicotets municipis de la comarca, reviscolant l'activitat econòmica gràcies a obrir un negoci en desús. Com Roberto i Beth, nascuts a Xile, i que ara preparen la inauguració del seu nou negoci a Assuévar. El programa busca unir l'emprenedoria amb la pervivència del municipi.

Per a ells, obrir aquest establiment hoteler és una gran oportunitat. "Venim d'un lloc aïllat de Xile i portar un hotel dins d'aquest ambient és una de les millors coses que ens ha passat", assegura Roberto, propietari de l'Hostal Espadán.

A Assuévar, la iniciativa comença a notar-se al poble i el turisme ompli negocis locals. En els pròxims mesos, a més d'aquesta família està previst que se n'hi instal·len dues més, una a Cortes d'Arenós i una altra a Vilanova de la Reina, per a encarregar-se de la botiga del poble.

En els últims anys s'ha aconseguit reobrir diversos negocis, com la Torre d’en Doménech, i escoles com la d'Argeleta, tancada des de feia quaranta anys, o els aularis d'Almedíxer o la Vall d'Almonesir, a més de mantindre oberts altres col·legis rurals. Precisament una de les qüestions que es tenen en compte en la selecció de les famílies de Reviu, a més de l'interés emprenedor, és el fet de tindre fills, ja que això permet mantindre viva l'escola en el món rural.

També et pot interessar

stats