L'escola d'Argeleta reobri amb 14 alumnes després de més de 40 anys tancada

Els escolars ja no necessitaran recórrer 22 quilòmetres per anar a l'escola d'altres poblacions de l'Alt Millars

Argeleta reobri l'escola després de 40 anys
07 de setembre 2021 - 17:18

Enguany reobri l'escola d'Argeleta, a la comarca de l'Alt Millars, que estava tancada més de 40 anys. Els xiquets i xiquetes ja no hauran de desplaçar-se a altres poblacions per acudir a l'escola.

Totes les famílies i els seus xiquets i xiquetes han preparat l'inici del curs escolar amb més il·lusió que altres anys. És el cas de Manu i els pares.

Manu i sa mare preparen la motxilla per al primer dia de classe
Manu i sa mare preparen la motxilla per al primer dia de classe / À Punt NTC

Com ha explicat Juan Antonio León, pare de Manu, els xiquets d'Argeleta ho notaran molt i per a bé, "perquè no hauran de matinar tant, ni alçar-se a les 6 i mitja o les 7 del matí. Ara, amb alçar-se a les 8 i mitja, serà suficient", ha dit.

La raó de matinar és que fins ara l'alumnat necessitava recórrer una hora en autobús per aplegar a Fanzara o a Onda, que estan a uns 22 quilòmetres.

Lola Aguilella, la mare de Manu, ha dit a À Punt que ara estan molt més tranquils pel que fa a la carretera i a l'oratge. I ja no han d'estar pendents de si plou o neva. Una tranquil·litat que torna 47 anys després. 

Gema Bartoll era alumna quan l'escola va tancar i té clar que allò va afectar l'alumnat i va posar en perill el futur del poble. Recorda aquella escola amb molt d'afecte i ha explicat a À Punt que moltes famílies, quan el poble es va quedar sense escola, se'n van anar a viure a altres poblacions.

Gema és una exalumna de l'escola d'Argeleta
Gema és una exalumna de l'escola d'Argeleta / À Punt NTC

Si una cosa positiva ha portat la Covid-19 és que la pandèmia ha potenciat el repoblament d'alguns pobles d'interior i després del confinament el poble ha passat de tindre un xiquet a tindre'n 14.

Amadeo Llach, el tinent d'alcalde d'Argeleta, ha expressat l'alegria que és per al poble tornar a tindre xiquets. L'aulari d'Argeleta estrenarà aquest dimecres pupitres i pissarres, les principals defenses contra l'amenaça del despoblament. 

També et pot interessar

stats