Vora un 10% dels xiquets valencians viuen en situació de carència material severa

Espanya lidera la pobresa infantil en la UE amb 2,2 milions de criatures que creixen en llars amb ingressos inferiors als 10.888 euros per a una persona i 21.185 per a famílies de dos adults i dos xiquets

L'estudi, que publica aquest dilluns la revista Perspectives Demogràfiques, ha analitzat la relació entre pobresa laboral i pobresa infantil
Imatge d'arxiu d'un banc d'aliments / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana, un 9,7% dels xiquets i xiquetes viuen en situació de carència material severa i un 7,7% viuen en llars amb una baixa intensitat d’ocupació, segons dades de la Plataforma d’Associacions d’Infància d’Espanya, publicades amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa. 

A la Comunitat Valenciana un 32% dels menors viuen en risc de pobresa o exclusió, mentre que un 28,7% viu en situació de pobresa. Ambdós indicadors, que presenten xifres molt similars a les de la mitjana espanyola, han disminuït més de cinc punts percentuals durant l’últim any. De fet, la Comunitat Valenciana ha experimentat la segona disminució més significativa després de Galícia.

Malgrat això, en termes de risc de pobresa o exclusió, la dada està tres punts per davall dels objectius teòrics marcats pels ODS per al 2022, que, per a la Comunitat Valenciana se situen en el 28,9%. Aquests objectius es calcularen d'acord amb el compromís adquirit el 2015 de disminuir les taxes de pobresa a la meitat el 2030. Com que el 2015 la taxa de criatures en risc de pobresa i exclusió social a la Comunitat Valenciana era de 37,7%, el 2030 hauria d’haver disminuït fins al 18,6% i, per a arribar-hi, el 2022 hauria d’estar ja situada en el 28,9%.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, és el país amb una major taxa de pobresa infantil de la Unió Europea, amb un 27,8% de les criatures en situació de pobresa monetària; és a dir, que 2,2 milions de menors creixen en llars amb ingressos inferiors al llindar de pobresa: 10.888 euros per a una persona i 21.185 per a famílies de dos adults i dos xiquets.

Segons l'informe, un de cada deu menors a Espanya tenen mancances materials severes: no poden permetre’s menjar carn cada dos dies, calfar la casa de manera adequada o afrontar despeses imprevistes, entre altres indicadors.

La plataforma indica que Espanya és poc eficient a l'hora de lluitar contra la pobresa infantil i lamenta que les transferències socials només arribaren al 8% dels menors i tan sols aconseguiren reduir la taxa de pobresa en 7,5 punts, quan la mitjana europea està al voltant dels 16 punts.

Per això, en l’informe s’apel·la als partits polítics a situar la lluita contra la pobresa infantil en el centre de l'agenda política en la pròxima legislatura per a “garantir un progrés més equitatiu i efectiu en la protecció de la infància a Espanya”, ha assenyalat el seu director, Ricardo Ibarra.

Entre les propostes de les entitats d'infància per a reduir les situacions de pobresa, destaquen l'aprovació d'una ajuda a la criança de caràcter universal a través de deduccions fiscals reembossables en l'IRPF, avançar en la universalització de l'educació 0-3 anys de qualitat, garantir l'accés al menjador escolar a aquests xiquets i avançar en la Garantia Infantil Europea, que encara està pendent d'implementació completa a Espanya.

També et pot interessar

stats