Arturo León (CES): "Mentre la renda general millora, la pobresa infantil creix, i és un contrasentit"

El president del Comité Econòmic i Social destaca que l'informe del 2022 adverteix sobre la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies a causa de la inflació, amb un augment salarial per davall de l'IPC

Arturo León a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El president del Comité Econòmic i Social (CES), Arturo León, ha destacat en Les notícies del matí que l'informe "Memòria sobre la Situació Socioeconòmica i Laboral 2022", que van lliurar dijous al president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, adverteix sobre la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies a causa de la inflació, amb un augment salarial per davall de l'increment de l'IPC.

"Aquest increment de la inflació ha endurit els tipus d'interés, cosa que genera problemes en les famílies que tenen hipoteca i eleva els costos de les empreses que busquen finançament", ha dit.

En la memòria es posa en relleu que hi ha hagut un increment de la renda mitjana anual de 5,7 punts i que, a pesar que el percentatge de persones en risc d'exclusió social ha baixat tres punts respecte al 2021, la xifra aconsegueix el 27,5% de la població, i la taxa de pobresa infantil continua sent molt elevada.

Segons ha assenyalat León en l'entrevista, "mentre la renda general millora, la pobresa infantil creix, i és un contrasentit que denota manca de polítiques eficaces i recursos per a combatre aquest problema".

"S'han donat per superats els efectes més negatius del coronavirus"

Arturo Leon ha destacat que l'any 2022 "pràcticament" s'han donat per superats "els efectes més nocius del coronavirus", però les conseqüències de la crisi inflacionista derivada de la guerra d'Ucraïna són presents de manera transversal en tot el document.

"El turisme ha superat els ingressos anteriors a la pandèmia a causa de la pujada dels preus, si bé encara no la xifra de turistes, i les expectatives són positives", ha apuntat.

Un informe que també posa l'accent en "grans reptes" de la Comunitat Valenciana, com la transició ecològica, la digitalització de l'economia, la transformació del model actual i l'aposta pel coneixement i innovació.

"És prioritari corregir l'infrafinançament"

En un altre apartat de l'informe, el CES considera que l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana atempta contra tota lògica de cohesió territorial, i per això és imprescindible la reforma del sistema de finançament autonòmic i la revisió del mètode de càlcul per població ajustada, del deute i dels mecanismes de compensació interterritorial.

El president del CES ha apuntat a À Punt que l'infrafinançament té un efecte de "sensació d'injustícia i d'allunyar-se dels principis de suficiència financera que la Constitució planteja". Això situa la Comunitat Valenciana en "una situació de desigualtat amb altres comunitats que és prioritari corregir".

També et pot interessar

stats