El Villar, en peu de guerra per l'activitat minera

L'Ajuntament i el veïnat denuncien que la mina opera al marge de la normativa i que sofreixen contínuament les conseqüències, com explosions i pols cancerígena

Obres a la mina Mercedes, al Villar / À Punt NTC

Els treballs a la mina Mercedes, de l'empresa Arcigres, han enfrontat el poble del Villar (Serrans). Les excavacions les fan tan sols a 20 metres dels primers habitatges i, segons el regidor de Medi Ambient, Luis Suller, s'haurien de fer com a mínim a 500 metres de vivendes disseminades i a 20 quilòmetres del nucli urbà.

Les conseqüències són directes per a la població. Pràcticament cada dia poden sentir les explosions de la mina des de les cases, però el més greu és la pols de sílice que els entra per les finestres. Aquesta substància cancerígena que afecta els pulmons pot provocar silicosi a llarg termini, una inflamació greu als òrgans i ganglis limfàtics del tòrax.

A això cal afegir-li els efectes en els aqüífers perquè, tal com explica Suller, "estan usurpant els recursos hídrics de la zona i priva el veïnat d'utilitzar aquesta aigua tan necessària, per exemple, en el reg dels camps". Fins ara han pogut constatar la desaparició d'unes cinc o sis fonts.

La situació ha torbat l'ambient del municipi. El malestar és palpable entre la població i els treballadors de la mina, que han adoptat una actitud agressiva fins i tot amb l'equip d'À Punt Notícies. "He hagut de denunciar tres agressions", lamenta el regidor. També s'han trobat amb amenaces i danys als vehicles privats.

Per a conéixer en profunditat la problemàtica i informar la ciutadania, l'Ajuntament del Villar ha organitzat aquest cap de setmana la VIII Jornada de Mineria i Medi Ambient, on es tractaran temes com la mineria sostenible i la qualitat de l'aire.

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, que participa en la trobada, ha reconegut que "les coses no s'han fet bé, per no dir que s'han fet molt malament, però tenim l'oportunitat de fer-les millor". Des de la Conselleria han posat en marxa la Llei de mineria sostenible, que pretén modernitzar la legislació i que hi haja cooperació i transparència per a arribar a una pràctica sostenible de la mineria. En aquest sentit, el conseller ha explicat que "nosaltres estem intentant revertir moltíssimes situacions de mala gestió i a més, estem estructurant un full de ruta clar de cara a un futur a llarg termini".

També et pot interessar

stats