El CSIC fa proves a Villena amb un meteodron que previndrà fenòmens meteorològics extrems

El nou dron podrà ascendir fins a l'atmosfera per a entendre millor l'evolució d'esclafits o incendis forestals, per exemple

Imatge de les proves a Villena, a l'Alt Vinalopó / Climatoc-lab

El desenvolupament i la utilitat dels drons són cada vegada més valuosos. El CSIC, en col·laboració amb la Universitat de València, la d'Auckland i la Generalitat, ha dissenyat un nou aparell que permet millorar la previsió i seguiment de fenòmens meteorològics extrems com ara una dana o tempestes fortes.

El dron és capaç d'arribar a una altura de 7.000 metres per a explicar què passa en eixe moment exacte a l'atmosfera. Això pot millorar, i molt, la quantitat de dades que pot aportar-ne. Segons César Azorín, director de Climatoc-lab, la tecnologia permet compilar "en remot les condicions de l'atmosfera i, per tant, millorar la predicció dels fenòmens meteorològics extrems a la Comunitat Valenciana".

Un seguiment a temps real d'una gota freda, esclafits amb forts vents o qualsevol altre fenomen meteorològic. Tot gràcies a este meteodron de baix cost. Un aparell dissenyat per a abaratir costos en què col·laboren el Centre de Desertificació del CSIC, la Generalitat, la Universitat de València i la d'Auckland, a Nova Zelanda. El prototip s'està provant a Villena, on els investigadors disposen també d'una estació meteorològica convencional que arriba als nou metres d'altura en una zona geogràfica estratègica.

A més, el meteodron també pot ser molt útil per a seguir l'evolució d'altres successos com, per exemple, incendis forestals. Es transforma en uns nous ulls per a la meteorologia, que han d'estar cada vegada més oberts en el context del canvi climàtic.

També et pot interessar

stats