Les ONG dedicades al rescat marítim denuncien l’obligació de pagar les taxes portuàries dels seus vaixells

El Consell puntualitza que només han de pagar pel temps que no estan fent tasques humanitàries

Concentració de les ONG dedicades al rescat marítim davant el Palau de la Generalitat / À Punt NTC

En el marc del Dia Internacional del Cooperant, les ONG dedicades al rescat marítim han protestat este divendres davant del Palau de la Generalitat. Denuncien que els han retirat l'exempció de pagar les taxes portuàries dels seus vaixells, i que han de pagar amb caràcter retroactiu les dels últims quatre anys. Des del Consell han puntualitzat que només han de pagar taxes pel temps que no dediquen a tasques de salvament, però les entitats amenacen d’anar-se’n dels ports de Castelló.

Membres de l'ONG L’Aurora procedents de Vinaròs, Borriana o Castelló s’han sumat a la concentració davant del Palau contra la interpretació del reglament que els obliga a pagar taxes portuàries pels seus vaixells d'ajuda humanitària. “Si ens demanen les taxes de manera retroactiva, repercutirà molt en la feina que fan les organitzacions”, lamenta Anna Agustí, portaveu de L’Aurora Grup de Suport.

 

Ha explicat la mesura del Consell la consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, que ha puntualitzat que només han de pagar pel temps que no estan fent tasques humanitàries. “Qualsevol vaixell que fa tasques humanitàries, i per això ha de parar en un port de la Comunitat Valenciana, tindrà taxes zero. Però la llei no recull que aquelles embarcacions que fondegen durant setmanes o mesos a la Comunitat Valenciana estiguen excloses de la taxa”, detalla la consellera. 

El conseller d’Infraestructures, Vicente Martínez Mus, ha insistit en el fet que es tracta de complir la llei vigent. “No és cert que s’estiguen cobrant taxes retroactives. La Generalitat no cobrarà mai per fer tasques humanitàries, i si es cobraran quan no siga així”, assegura Martínez Mus. 

Des de Salvament Marítim Humanitari i L'Aurora Grup de Suport diuen que esta nova interpretació els obligarà a pagar més de 60.000 euros i que perilla un sector que salva vides i crea activitat econòmica. Les entitats de salvament marítim civil contemplen totes les possibilitats, des de les accions legals fins a retirar-se dels ports valencians.

La Comunitat Valenciana celebra el Dia Internacional del Cooperant

Per primera vegada se celebra a la Comunitat Valenciana el Dia Internacional del Cooperant. En un acte a València, i davant de representants de les ONG i altres institucions, la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, ha reivindicat el paper d'estos professionals i voluntaris. 

La Comunitat Valenciana té en estos moments projectes de cooperació en 31 països, actuacions que han beneficiat més de dos milions de persones. Camarero ha reivindicat que el pressupost valencià de cooperació és el més elevat de l'Estat.

També et pot interessar

stats