L’alumnat afectat per la dana es presentarà a la PAU en inferioritat de condicions
Van demanar una adaptació de l'examen i una reducció del temari que no se'ls ha concedit
L'estudiantat de segon de batxillerat afectat per la dana del 29 d'octubre afronta les proves d'accés a la universitat (PAU) amb inseguretat. Van demanar, diuen, una adaptació de l'examen i una reducció del temari que mai va materialitzar-se. Tenen, això sí, la possibilitat de fer les proves en una convocatòria extraordinària al juliol.
Els informatius d’À Punt han parlat amb tres alumnes de l’institut Berenguer Dalmau de Catarroja (Horta Sud), que han acabat el curs en un centre educatiu de Mislata, a la mateixa comarca. Tots tres afirmen que les primeres setmanes després de la dana va ser molt difícil estudiar i avançar el temari.
Ángela Penella explica que, els primers dies de classe després de la barrancada, les lliçons eren en línia, però que no avançaven gaire perquè moltes persones encara estaven netejant sa casa o ajudant el veïnat. A més, la riuada va coincidir amb el període d’exàmens i havien d'estudiar, però, alhora, “el poble estava destrossat”, afig Elena España. Així mateix, quan tornaren les classes presencials va haver-hi una mica de desorganització i no sabien ben bé on havien d’anar a fer classe, la qual cosa els impedia concentrar-se, puntualitza Javier Olmos.
Este dimarts han acabat el curs, però podran acudir al centre durant un mes per a solucionar dubtes o reforçar temari, ja que molts dels continguts no els han estudiat, o no ho han fet amb la profunditat necessària, afirmen Ángela i Elena.
Amb tot i malgrat eixe temps extra, el professorat assegura que es presenten en inferioritat de condicions a la PAU perquè no han tingut temps d'acabar el temari. Patrícia Estruch, professora de grec, subratlla que no van en igualtat de condicions “de cap de les maneres”, i afig que es va demanar un augment de l'optativitat perquè pogueren descartar alguna part del temari i els digueren que no era possible. Sí que tenen la possibilitat de presentar-se a la segona convocatòria com si fora la primera, explica, però les universitats de fora de la Comunitat Valenciana no els acceptaran eixa nota com si es tractara d'una primera convocatòria. Per tant, l’alumnat que vulga estudiar en una altra autonomia, encara patirà més desavantatge. “Ajornar la PAU tres setmanes dona a l’alumnat tres setmanes més d’estudi, però no tres setmanes més de classe”, remarca.
D’altra banda, la professora de filosofia, Datxu Peris, critica que no s’ha tingut en compte l’estat emocional de l’alumnat a l’hora d’abordar com es presentaran a la PAU, i recorda que encara queden joves que no han pogut tornar a casa. Per eixa raó manté que “este alumnat no va ben preparat al selectiu”.
Els exàmens d'accés a la universitat seran els mateixos per a tot l'estudiantat en cada una de les convocatòries.