L'Albufera de València obri les comportes després de decretar l'alerta per altes temperatures
La Generalitat amplia l'horari d'obertura de les comportes per a contribuir a refredar l'aigua i reduir l'impacte en l'equilibri de l'entorn natural
L'Albufera continua en estat d'alerta. Les elevades temperatures, que superen els 30 graus, han fet que la Generalitat haja decretat ampliar l'horari d'obertura de les comportes que connecten el llac amb la mar, per a contribuir a refredar l'aigua. Una situació que es prolongarà durant els pròxims dies per a reduir l'impacte en l'equilibri de l'entorn natural.
Només una de les comportes de la gola de Pujol estava este matí oberta parcialment per a permetre la connexió de l'aigua de l'Albufera amb la mar. L'obertura d'esta gola i també la del Perelló es fan de manera intermitent en funció dels corrents marins per a evitar la intrusió marina. Habitualment, este procés es fa només de nit, però en estos moments "no és suficient, cal fer-ho durant el dia per a reduir la temperatura", segons ha indicat el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus.
Les aportacions d'aigua al llac previstes fins a la tardor són de 15,5 hm del sistema del Xúquer. Un flux que ara és necessari refrescar amb l'ampliació de l'horari d'obertura de comportes decretada ahir d'urgència pel Consell. Durant el cap de setmana es podrà fer entre les 19:00 hores i les 6:00 del matí per a evitar impacte amb els usos de les platges.
Eixe increment de la temperatura accelera els processos de creixement del fitoplàncton. Com ha explicat Antoni Camacho, president del comité científic de l'Albufera, "de nit, quan no hi ha llum, el procés que domina és la respiració dels organismes que consumixen oxigen, i això podria dur a concentracions baixes d'oxigen, que podrien ser crítiques per a la fauna".
A més, l'aigua del llac ha adoptat un inusual color marró, que està associat, en principi, a canvis en el fitoplàncton i també a altres factors, que des de fa temps estan estudiant investigadors de les universitats valencianes i de la Generalitat.
De moment, els pescadors no han detectat anomalies. Com cada any, avancen els horaris de pesca. Este rècord de temperatura, en una situació de canvi climàtic, fa que l'Albufera s'enfronte a un escenari nou amb uns canvis dràstics en els ecosistemes que requeriran noves respostes per part de la ciència.