Igualtat estudia canviar el Codi Penal perquè els assassins de violència vicària no tinguen cap altaveu
La proposta naix arran de la polèmica pel llibre El odio, en el qual José Bretón conta el crim dels seus fills
El Ministeri d'Igualtat vol que els assassins de violència vicària no tinguen altaveus, que no puguen difondre informació que puga fer mal a la víctima o als familiars. La proposta naix arran de la polèmica amb el llibre El odio, de l’escriptor Luisgé Martín, en el qual José Bretón conta l'assassinat dels seus fills.
Igualtat vol reformar el Codi Penal perquè els tribunals puguen prohibir que els assassins de violència vicària difonguen informació dels seus crims per a evitar, tal com explica la ministra Ana Redondo, que es puga fer apologia dels fets i que es revictimitze les mares. “Se les ha de protegir i no arribar al punt d’haver de ponderar drets”, assegura la titular d’Igualtat.
Este canvi obri un debat jurídic, perquè suposa limitar drets fonamentals d'un reclús, com el de la llibertat d'expressió, o els drets de creació literària o artística. Per al magistrat Joaquim Bosch, la reforma és possible: “Crec que seria constitucional limitar si es fa apologia o busca fer mal”.
La mare dels menuts, Ruth Ortiz, ha demanat que esta prohibició s'amplie a tots els assassins. Ací el magistrat inclou matisos, ja que considera que es podria aplicar tant a casos de violència vicària com altres. “No seria possible en general prohibir el dret d'un reclús a comunicar-se amb mitjans”, matisa.
El ministeri ha de filar prim si vol salvar la constitucionalitat de la reforma. La doctrina és garantista en drets com llibertat d'expressió o de creació literària o artística i si s'aprova, s'aplicaria cas per cas. A més, mai seria retroactiva. La reforma pot tardar anys a estar llesta, així que el llibre de Bretón podria durant este temps trobar una editorial que vullga publicar-lo.