Elx inspeccionarà les palmeres per previndre més caigudes

De les prop de 60.000 que hi ha al nucli urbà, de 3.000 a 4.000 poden suposar algun risc per a la seguretat ciutadana

Empleats municipals han talat algunes palmeres a la Glorieta d'Elx / À Punt NTC
08 de juliol 2024 - 22:24

Una més de les conseqüències de la falta de pluja que viu la Comunitat Valenciana és l'estrés hídric que estan patint molts arbres, també a les ciutats. La setmana passada va caure una palmera a Elx (Baix Vinalopó) i l'Ajuntament ha anunciat que inspeccionarà els exemplars de la ciutat per a previndre més incidents.

Les veus expertes creuen que la Phoenix dactylifera no és un arbre apropiat per a l'entorn urbà i el paisatgisme, i recorden que s'han d'esporgar entre juny i agost per a evitar el sobrepés en períodes d'estrés hídric.

L'Ajuntament d'Elx ha anunciat que inspeccionarà les palmeres de la ciutat per a previndre més incidents, després de diverses caigudes d’exemplars en entorns urbans, l'última divendres a la Glorieta. Els tècnics han revisat 43 exemplars d'esta cèntrica plaça i n'han talat huit. L'Ajuntament ha anunciat que farà més inspeccions,

José Claudio Gilabert, regidor de Servicis i Espais Públics d’Elx, ha informat en declaracions als mitjans, que s’inspeccionaran totes les palmeres, perquè fins ara no s’havia fet mai. Considera “una prioritat” fer-ho tenint en compte que el palmerar d’Elx és patrimoni de la humanitat, i que la ciutat sent molt orgull de les seues palmeres. 

L'Associació de Palmerers d'Elx aprova estes inspeccions i, a més, recorda que l'entorn urbà no és el més apropiat per als exemplars de palmera datilera.

Antonio Brotons, vicepresident de l’associació, ha explicat a À Punt que el 95% dels casos de trencament son entre juny i agost pel pes dels dàtils, per l’estrés hídric que causa eixa càrrega de dàtils a la planta, perquè no li arriba prou aigua i perquè té moltes fronteres en el seu sistema radicular.  

De les prop de 60.000 palmeres que hi ha al nucli urbà d'Elx, al voltant del 15% —entre 3.000 i 4.000— poden suposar algun risc per a la seguretat dels ciutadans. La falta d'espai, l'estrés hídric i el pes excessiu dels dàtils són les causes de la caiguda de les palmeres.

També et pot interessar

stats