Els palmerers d’Elx volen ser patrimoni cultural immaterial

Afirmen que, com a cuidadors del Palmerar, es mereixen tindre la seua mateixa consideració

Un palmerer arreplegant dàtils al Palmerar d'Elx / À Punt NTC

Els palmerers d'Elx aspiren que la Unesco reconega el seu ofici com a patrimoni cultural immaterial. Consideren que hi ha una cultura de segles al voltant de la palmera datilera que s'ha de protegir i, a més, que l'arbre ja és patrimoni cultural immaterial en una quinzena de països àrabs. 

Per això, a Elx productors i palmerers consideren que reuneixen totes les condicions perquè la Unesco reconega els coneixements, tradicions i pràctiques de l'antic ofici de palmerer. Miguel Àngel Sánchez, president de l’Associació de Productors de Dàtils d’Elx (Apde), recorda els palmerers són els que cuiden el patrimoni de la humanitat que és el Palmerar d’Elx, i que són ells els que pugen a les palmeres a agafar els dàtils per a aprofitament agrícola i la palma blanca per a elaborar les planes del Diumenge de Rams. Tot açò els fa mereixedors de reconeixement internacional. 

Per la seua banda, el president de l’Associació de Palmerers d’Elx, destaca que s’encarreguen de gestionar tota la matèria primera que produeixen les palmeres, que és molt important com a ferratge, però també per a l’artesania de la ciutat i com a element de bioconstrucció. I, sobretot, que el dàtil “dona de menjar a molta gent”.

Datilers i palmerers insten l'Ajuntament d'Elx a abanderar la iniciativa perquè el Ministeri de Cultura espanyol trasllade la petició a la Unesco. Volen fer valdre l'ofici de palmerer i la tècnica de pujada amb soga. Però diuen que el seu ofici va més enllà de collir dàtils o netejar les palmeres, tal com ha indicat Susi Gómez, presidenta de l’Associació Volem Palmerar, en declaracions a À Punt.

Després d'aconseguir tres patrimonis de la humanitat —el Palmerar, el Misteri d'Elx i el Museu de Puçol—, els palmerers consideren que hi ha suficient experiència per a aconseguir-ne el quart i protegir aquest ofici tradicional.

També et pot interessar

stats