Els dermatòlegs alerten dels problemes de salut que pot ocasionar la tinta dels tatuatges

El producte pot provocar irritació o inflamació de la pell i fins i tot pot passar a la sang i tintar els ganglis

Imatge d'arxiu d'un tatuador / À Punt NTC

Les tintes dels tatuatges poden generar diversos problemes de salut. El color blanc és molt difícil d'erradicar i el roig és el que més problemes inflamatoris genera. Per això, els dermatòlegs reclamen que es faça un consentiment informat a la clientela com en qualsevol procediment mèdic. 

L'art de tatuar la pell és una pràctica no exempta de riscos que de vegades desconeixen els usuaris. Ara, des de l'àmbit de la dermatologia, es fa una classificació dels efectes de cada tint i s'adverteix dels nombrosos riscos. “La tinta blanca no se’n va i el blau turquesa, amb quinze o vint sessions, encara deixa rastre. La tinta que més cabreja i que més reacció de rebuig genera és el roig”, explica Dionís Muñoz, membre de l’Associació Espanyola de Dermatologia. 

L'Organització Mundial de la Salut considera els tatuatges segurs sempre que complisquen les normes d'higiene i esterilització. Però a les consultes dels dermatòlegs arriben persones amb efectes secundaris: “Si et fas un tatuatge al costat o al braç, la tinta negra va cap als ganglis limfàtics i estos estan ennegrits”. 

Això pot provocar errors de diagnòstic o activar el sistema immunitari. Per eixa raó, es recomana guardar tota la informació sobre la tinta utilitzada. “S’ha de fer una fotografia de la tinta que s’usa. Si quinze anys després experimenta un procés inflamatori de rebuig, el dermatòleg té una sèrie de coneixements que l’ajudaran”, assegura Muñoz. I, una volta fet, s’ha de lluir amb la hidratació i la protecció solar adequada. 

També et pot interessar

stats