Així s'analitza diàriament l'aigua de les platges valencianes per a garantir unes condicions òptimes de bany
Un equip d'À Punt NTC entra en un dels laboratoris de la xarxa del Programa de Control de Qualitat de les Aigües, que processa 5.000 mostres cada temporada
Cada dia, els laboratoris del Programa de Control de Qualitat de les Aigües de la Generalitat analitzen desenes de mostres preses al llarg del litoral valencià per a garantir unes condicions òptimes d'higiene i salubritat per als banyistes. Un equip d'À Punt NTC ha visitat este divendres un d'estos centres, que forma part de la xarxa que vigila setmanalment l'evolució de la mar en les 265 platges i 15 zones de bany d'interior que hi ha repartides per la Comunitat Valenciana.
Fonamentalment, s’estudien dos indicadors microbiològics clau: l'Escherichia coli i enterococs intestinals, bacteris estes últimes que residixen en l'intestí humà i que poden causar infeccions, especialment en persones amb sistemes immunitaris afeblits. “Normalment, els enterococs són els més problemàtics”, ha explicat Eduardo Gimeno, director tècnic de laboratori.
Cada temporada es processen entorn de 5.000 mostres en estos espais. La campanya d'este estiu ha començat forta, amb diverses platges tancades temporalment al bany en juny i els primers dies de juliol per presència d'agents contaminants. Marisa Bueno, cap de servei de Qualitat de platges, ha admés que esta temporada és especialment complicada: “Hem tingut temporal de llevant, pluges i l’augment de temperatura de l’aigua, i això es reflectix en els resultats”. La calor és determinant, perquè “els microorganismes fecals es troben més còmodes amb temperatures altes”, ha afegit Gimeno.
Però, a més del factor climàtic, les anàlisis també servixen per a detectar episodis puntuals de contaminació per possibles vessaments de clavegueram, séquies o goles. De fet, Bueno ha remarcat que els controls que es fan són “molt més exhaustius del que marca la normativa”.
Este divendres, s'han reobert dos de les cinc platges clausurades ahir en el municipi de Sueca per contaminació de l’aigua —la del Perelló i les Palmeretes— després que els laboratoris hagen confirmat que els nivells microbiològics ja complixen amb la regulació sanitària vigent. Mentrestant el bany continua prohibit a la platja de Motilla, també a Sueca, així com a les de Callosa d’en Sarrià i Altea, que es mantenen en vigilància mentre s’esperen els resultats de les últimes analítiques i s’investiga l’origen de la contaminació.