El vicerector de la UPV: "Sentim estupor, preocupació i indignació"
La Universitat ha registrat almenys 120 positius per coronavirus per un brot a la residència Galileo Galilei.
La comunitat universitària ha registrat les últimes hores el que es considera el brot més gran de la Comunitat Valenciana des que es registren dades de contagis de coronavirus.
Dilluns la Conselleria de Sanitat Universal va notificar almenys 120 casos de contagis de la Universitat Politècnica de València (UPV), els quals provenien d'un brot a la residència Galileo Galilei. El vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport, José Luis Cueto, ha parlat amb Les notícies del matí, on ha explicat que senten "estupor, preocupació i indignació per la situació ocorreguda". Cueto ha condemnat l'actitud dels alumnes i ha fet una crida a la consciència i responsabilitat individual.
El vicerector ha anunciat també que iniciaran una investigació per a determinar les causes del brot. Aquests comportaments "irresponsables i irrespectuosos" atempten contra el codi de convivència de la universitat i tindran conseqüències.
Segons va explicar dilluns la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en roda de premsa, Salut Pública va tindre constància dels primers contagis el dimecres 30 de setembre. En detectar-se l'endemà diversos positius en estudiants de la UPV, va ser quan la conselleria va posar en marxa un dispositiu de rastreig i cribratge per a detectar cadenes de transmissió precoç. De les 712 proves PCR que es van dur a terme divendres, 120 ja s'han confirmat positives (106 al col·legi major i altres 14 al campus de Vera de la UPV) i 291, negatives. Tenint en compte que de moment només se sap el resultat de 411 mostres, la quantitat deixa una taxa de positius del 30%. Si es manté aquesta tendència en les vora 300 PCR que queden per diagnosticar, el brot originat al col·legi major Galileo Galilei i la UPV superaria els 200 contagis.
Ara la residència Galileo Galilei s'enfronta a una multa màxima de 60.000 euros per haver incomplit les mesures de prevenció de la Covid-19. La Conselleria de Justícia ja ha obert una investigació que pot acabar en aquesta sanció per infracció greu.
La investigació l'havia sol·licitada la Conselleria d'Universitats. El brot derivat de la festa del cap de setmana passat apunta directament a l'actuació de l'empresa que gestiona la residència. El règim sancionador de la Conselleria de Justícia considera que s'ha comés una infracció molt greu si es posa en risc més de 150 persones.
La Policia Autonòmica investigarà els fets i determinarà qui és el responsable de la celebració de la festa al terrat de la Galileo Galilei on no es va respectar cap mesura de seguretat i on l'alumnat va accedir per l'escala d'emergència que mai no es tanca. A més, la policia va haver d'acudir diverses vegades perquè s'estaven celebrant moltes festes de benvinguda no només la del 'tardeo' eivissenc.
Per la seua part, la Universitat Politècnica assegura que no té capacitat per a sancionar l'empresa però sí que ha obert un expedient informatiu a l'alumnat que va participar, sobre la base del seu propi codi de convivència. El rector de la Politècnica, Francisco Mora no entén que els gestors de la residència no s’assabentaren de la celebració.
Des de la residència Galileo Galilei es defenen. Diuen que han aplicat tots els protocols establits per Sanitat Universal per a frenar els contagis i que de seguida es van prendre les mesures necessàries per a controlar el focus.