Les veus expertes reclamen més inversió en prevenció d’incendis forestals

La pluja de les últimes setmanes farà créixer molt la massa forestal, cosa que generarà una gran quantitat de combustible molt inflamable de cara a l’estiu

Les veus expertes reclamen més inversió en prevenció d’incendis forestals

L'episodi històric de pluges de les últimes setmanes ha pal·liat la sequera, però pel que fa a l'impacte en la massa forestal no tot són beneficis. Quan parlem de prevenció d'incendis, no podem oblidar que l'impacte dels temporals no és precisament positiu, tal com indica a À Punt NTC l’enginyera forestal de la Universitat Politècnica de València, Maria González.

Segons González, després d’un episodi de pluges com el que ha patit la Comunitat Valenciana, la vegetació pega un pic de crescuda i, en conseqüència, hi ha més combustible fi que serà més inflamable i cremarà més ràpidament.

L’enginyera forestal coordina un projecte cofinançat amb la Unió Europea que vol millorar la resiliència dels boscos en cas d'incendis. Amb més presència de vegetació i l'estiu tocant a la porta, la seua mirada es dirigeix cap a la gestió forestal. Denuncia que es destinen més recursos a l’extinció –entre 80 i 90 milions d’euros anuals– que a la gestió dels incendis i demana més esforços. “No s’ha de gestionar només la neteja de les vores dels camins o els tallafocs, s’han de fer moltes més coses”, assenyala.

L’expert en prevenció d’incendis, Ferran Dalmau, coincideix amb ella i assegura que cal una gestió forestal activa perquè, independentment de com ploga, no es puga produir un gran incendi forestal. “L’últim informe de les Nacions Unides diu que hauríem de gastar el doble en gestió forestal del que gastem en extinció”, postil·la. 

El d'Assuévar, l'agost passat, n'és un exemple: quasi 500 hectàrees foren arrasades pel foc en un incendi en què mitjans aeris, terrestres i la Unitat Militar d'Emergències hagueren de lluitar durament per a controlar el foc.

En total, entre juny i agost de l'any passat, el foc va devorar 857 hectàrees de bosc a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats