Les veus expertes adverteixen sobre els consells d'alimentació de les xarxes socials

El te matxa drena l'intestí i altres notícies falses sobre menjar analitzats pels especialistes

La Universitat de València llança una campanya per a combatre els consells d'hàbits d'alimentació de les xarxes / À Punt NTC
14 de novembre 2022 - 18:08

Si tenen xarxes socials, potser hauran sentit parlar de les bondats de la cúrcuma, el te matxa o l'espirulina. I de segur que els sonen les dietes detox o de dejú intermitent. Internet està plagat d'infinitat de consells sobre alimentació que massa vegades acaben sent notícies falses. D'això alerten investigadores de la Universitat de València, que llancen una campanya per a desmuntar-les.

Internet és un soroll constant de publicacions, retuits i vídeos curts, on l’algoritme premia les veus amb més seguidors. És per això que les afirmacions dels anomenats Influenciadors arriben per tot arreu i aconsegueixen crear tendències dins de la societat. "Sí que t’influencien perquè veus les fotos, veus que tenen un cos perfecte i dius doncs m'agradaria ser com elles o estar com elles", ens conta una estudiant de la Universitat Politècnica, que ja ha escoltat parlar de les miraculoses propietats de la col kale o el brocolet bimi. "Quan sents per internet que el te matxa drena l’intestí i fa que vages més al bany, doncs t'ho creus i ho fas", diu un altre testimoni que recollim; aquest és un altre dels consells que models, cantants, actrius, influenciadores i influenciadors amb milers de seguidors difonen a les xarxes i que acaben tenint un efecte en la nostra alimentació.

El personal investigador de la Universitat de València alerta del perill per a la salut de fer cas a aquestes recomanacions, sense contrastar la informació: "Davant d’un al·luvió d’informació, cal que hi haja també al·luvió informatiu" afirma Carolina Moreno, catedràtica de la Universitat de València i investigadora de Polibienestar, que convida el món de la ciència a contrarestar aquests missatges amb la difusió d'investigacions que desmunten les notícies falses sobre alimentació. Les veus expertes proposen posar en marxa campanyes en les xarxes de sensibilització sobre alimentació saludable, amb ajuda de les institucions, dels mitjans de comunicació i de les unitats de cultura científica de les universitats. Així que, la pròxima vegada que escolteu alguna cosa sobre les propietats màgiques d’algun aliment, us animem a contrastar la informació.

També et pot interessar

stats